Excelsior en NAC Breda in evenwicht

ROTTERDAM - Excelsior heeft de seizoensouverture in de eredivisie afgesloten met een puntendeling. De promovendus uit Kralingen speelde na twee jaar afwezigheid op het hoogste niveau met 1-1 gelijk op bezoek bij NAC Breda. Jeff Stans scoorde vanaf elf meter de enige Rotterdamse treffer. Adnane Tighadouini maakte gelijk.
De wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion kwam moeilijk op gang. Excelsior had weliswaar de meeste grip op het duel, maar behoudens speldenprikjes van Adil Auassar (kopbal) en Jeff Stans (vrije trap) kon het nog niet echt gevaarlijk worden. Met nog geen twintig minuten op de klok kwamen de Kralingers toch aan de leiding. Nadat Tom van Weert werd neergehaald door Kenny van der Weg, werd de toegekende strafschop feilloos benut door Stans.
Lang genieten van de voorsprong zat er echter niet in voor Excelsior, want amper een halve minuut later bracht Jordy Deckers zichzelf in de problemen. De doelman van Excelsior liet zich opjagen en schoot de bal vervolgens in de voeten van NAC-aanvaller Adnane Tighadouini, die zonder na te denken fraai uithaalde en het lege doel met succes wist te vinden: 1-1.

Paal redt Excelsior

De twee treffers deden de wedstrijd goed, want beide ploegen gingen nadrukkelijker op zoek naar de voorsprong. Eerst was Jordan Botaka namens Excelsior bijna trefzeker, maar op aangeven van Daryl van Mieghem kreeg hij de bal niet in het doel. Aan de andere kant liet Tighadouini opnieuw van zich spreken, al stond de paal zijn tweede doelpunt van de avond echter in de weg. Op slag van rust kreeg NAC Breda opnieuw een grote kans, maar voormalig Spartaan Erik Falkenburg had het vizier niet op scherp staan.
In het tweede bedrijf bleef Excelsior het zichzelf moeilijk maken. Mede door slordig balverlies werd de druk van de thuisploeg steeds groter. Vlak na de thee was het opnieuw de paal die redding bracht voor de Rotterdammers, dit keer na een schot van Falkenburg. In de rebound leek Elson Hooi een niet te missen kans te verzilveren, maar de aanvaller van NAC slaagde er toch in om de bal over het doel van Deckers te krijgen.
Ook in het vervolg van de wedstrijd kwam Excelsior een paar keer goed weg. NAC Breda verzuimde om te profiteren van enkele hachelijke momenten voor het Rotterdamse doel en liet het Excelsior zelfs nog aanvallen. Schoten van Stans en invaller Ninos Gouriye konden het NAC-doelman Jelle Ten Rouwelaar echter niet moeilijk maken, waardoor er niet meer gescoord werd in Breda.

0-1 19' Stans (p)
1-1 20' Tighadouini