Voedselbank krijgt Russisch eten

Bij de voedselbank in Maassluis komen flinke hoeveelheden groente en fruit binnen. Het gaat om witlof, paprika's en tomaten die eigenlijk bestemd waren voor de export naar Rusland.

Bedrijven en telers kunnen een groot deel van hun groente en fruit niet meer kwijt door de handelsoorlog tussen Rusland en de Europese Unie. Om te voorkomen dat de etenswaren worden doorgedraaid, komen ze regelmatig bij de voedselbank terecht.

"Wij hebben zelden of nooit witlof voor al onze klanten gehad", zegt coördinator Joke Cats van de voedselbank in Maassluis. "Van deze kwaliteit, zo ontzettend mooi. En het komt uit mooie blauwe dozen met Russische lettertekens."

Dubbel gevoel
Ze geeft toe een dubbel gevoel te hebben bij deze spullen: "De teler en de vervoerder ondervinden natuurlijk veel last van de handelsoorlog, maar onze klanten zijn er blij mee."

Meer dan 220 huishoudens kloppen wekelijks aan bij de voedselbank in Maassluis. De landelijke vereniging van voedselbanken riep boeren en tuinders op om overtollig groente en fruit niet door te draaien of aan dieren te voederen, maar aan voedselbanken te geven.

Deel dit artikel: