Tonnen schade door aanvaring halte Waterbus

De schade aan de halte van de waterbus in Ridderkerk loopt in de tonnen. Dat zegt loco-burgemeester Henk Dokter. Dinsdagochtend rond twee uur botste het vrachtschip Fiducia door een stuurfout tegen het ponton.

Het schip liep nauwelijks schade op, maar de loopbrug van de halte is gezonken en het ponton met de wachtruimte heeft forse schade. Het duurt volgens de gemeente maanden voordat de halte weer helemaal hersteld is. Tot die tijd moet een noodhalte uitkomst bieden. ''Die kan er al binnen een paar dagen zijn'', aldus Dokter.

'Niet verplaatsen'
De loco-burgemeester ziet niets in het eventueel verplaatsen van de halte naar een veiligere plek. Op Radio Rijnmond opperde een medewerkster van de Waterbus dat beter uitgeweken kan worden naar een ligplaats ter hoogte van het fabrieksterrein van de voormalige Smit Slikkerveer. Het ponton lag daar al eens eerder vanwege onderhoud. Volgens haar zijn er regelmatig aanvaringen met het ponton omdat schippers de stroming verkeerd inschatten.

Maar volgens Dokter is die optie al bekeken, maar afgewezen. Ridderkerk heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een kleine terminal op de wal voor de reizigers. Dokter zegt de kwestie binnenkort in de gemeenteraad te bespreken.

Halte al jaren omstreden
Het is al vaker voorkomen dat schippers tegen de halte botsten. In 2009 liep de halte ook al eens veel schade op na een aanvaring door een schip. De toenmalig burgemeester van Ridderkerk vroeg toen om maatregelen om nieuwe aanvaringen te voorkomen.

Tijdelijk busdienst
Voor reizigers van de Waterbus van en naar Ridderkerk is wordt een bus ingezet tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht die de vele passagiers alsnog naar een halte van de Waterbus brengt. De pendeldienst probeert zo goed als mogelijk aan te sluiten bij de dienstregeling van de Waterbus. Reizigers moeten rekening houden met 20-30 minuten extra reistijd. Fietsen kunnen bij voldoende plaats normaal worden meegenomen.

Extra schip voor Driehoeksveer
Het Driehoeksveer tussen Ridderkerk, Kinderdijk en Krimpen aan de IJssel vaart nu door naar Hendrik-Ido-Ambacht om daar de passagiers aan boord te nemen en naar de molens te brengen. Vanwege de extra vaartijd wordt er een extra schip ingezet om de extra wachttijd zoveel mogelijk te beperken.

Deel dit artikel: