Oprichter Poetry International overleden

Martin Mooij, mede-oprichter van het Rotterdamse dichtersfestival Poetry International is dinsdag op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Dit heeft zijn familie woensdag bekend gemaakt.

Mooij was ook publicist en vertaler. Hij stond als hoofd letteren van de Rotterdamse Kunststichting in 1970 aan de wieg van het befaamde festival, dat later uitgroeide tot een ontmoetingsplaats van talloze dichters uit binnen- en buitenland en hun publiek.

Voor het dichtersfestival Poetry International had Martin Mooij samen met de toenmalig directeur Adriaan van der Staay van de Kunststichting inspiratie opgedaan in Londen. Een Poolse, Franse en Oostenrijkse dichter openden de eerste editie in de Kleine Zaal van concertgebouw De Doelen.

Poetry International werd in 1987 een zelfstandige organisatie met Mooij aan het hoofd. In die tijd verschenen dichtregels op rijdend materieel van de reinigingsdienst Roteb.

Mooij bleef 'mister Poetry' tot 1996. Daarna richtte hij samen met Remco Campert de stichting Poets of All Nations (PAN) op. Verder was Mooij verbonden aan de Marten Toonder Stichting. Zelf kreeg hij de Sphinx Cultuurprijs en de Laurens Janszoon Costerprijs. Ook was Martin Mooij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel dit artikel: