Zuid-Hollanders krijgen vaak incasso's op hun mat

Inwoners van Zuid-Holland krijgen bovengemiddeld veel post van incassobureaus. Zuid-Holland staat op de tweede plaats in het land. Dat blijkt uit cijfers van Lindorff. Administratiekantoor Sarell in Spijkenisse krijgt te maken met mensen die zo diep in de schulden zitten dat ze een bewindvoerder nodig hebben. Hun advies: probeer een schuld op te lossen voordat er een incassobureau bij komt kijken.

Wie met een incassobureau te maken krijgt is volgens Sarina van der Sluijs van Sarell al best ver. "Het betekent dat je eerst al een paar aanmaningen gehad hebt van het bedrijf waar je de rekening niet betaald hebt. Probeer met dat bedrijf in gesprek te gaan voordat die de rekening doorstuurt naar een incassobureau, want dan lopen de kosten meteen al hoog op."

Betalingsregeling
Volgens Sarina van der Sluijs moeten zich vooral niet schamen voor hun schulden en bij een aanmaning er gelijk achteraan gaan: "Bel het bedrijf en probeer een regeling te treffen dat je de achterstallige schuld in termijnen kan afbetalen. Zorg dan wel dat je je nieuwe rekeningen gewoon blijft betalen."

Jongeren zonder baan
Uit de cijfers van Lindorff blijkt dat 25 tot 35-jarigen meer dan gemiddeld nieuwe schulden aangaan. De groep daaronder vanaf 18 jaar gaat de hoogste schulden aan. "Veel jongeren komen zonder baan van school, maar ze willen wel het leven leiden dat mensen met een baan zich wel kunnen veroorloven en ze willen wel op vakantie", zegt Van der Sluijs.

Tweede betaalrekening
De beste manier om schulden te voorkomen is volgens Sarina van der Sluijs om helder te krijgen wat je maandelijks overhoudt om van te leven. "Zet op een rij wat al je vaste lasten zijn. Kijk dan wat je overhoudt om van te leven en hou je daaraan. Open desnoods een tweede betaalrekening waar je dat geld om van te leven op zet", adviseert van der Sluijs.

Schulden zo ver op laten lopen dat je in de schuldhulpverlening terechtkomt met of zonder bewindvoerder, dat wil je volgens Sarina van der Sluijs echt niet. "Als je een hoge schuld hebt van zeg 30.000 euro dan gaat het niet. Maar als het even kan probeer het asjeblieft zelf op te lossen."

Deel dit artikel: