Brand in historische kotter Stellendam

Een historische kotter is in de nacht van zaterdag op zondag door brand getroffen in de Binnenhaven in Stellendam. Het oude vissersschip Sirius, dat is omgebouwd tot pleziervaartuig, is gebouwd in 1927.

De brand begon rond twee uur 's nachts in de stuurhut. De brandweer had moeite het vuur onder controle te krijgen. Het schip dreef langzaam het water op omdat het vuur de aanmeerlijnen had doorgebrand.

Met een hoogwerker op de kant en hulp van de KNRM op het water was het vuur rond drie uur onder controle. Er vielen geen gewonden, niemand was aan boord tijdens de brand. Het schip ligt inmiddels weer aan de kade. De brandweer vermoedt dat sprake is van kortsluiting.

De eigenaar Bob van Aartrijk hoorde pas de volgende ochtend over de brand op zijn schip. Hij schrok flink van beelden van de brand op internet. ''Even naar lucht happen'', vertelde hij. ''Er is waterschade en brandschade in de kombuis en kantine. En de stuurhut is weg.''

Tweede Wereldoorlog
Het schip overleefde eerder ook al een brand. Dat gebeurde nadat het vaartuig tijdens de Tweede Wereldoorlog was gevorderd door de Duitse bezetter, die het gebruikte als duikschip. Tijdens een brand op de Rotterdamse Willemskade vloog ook de kotter in brand.

De brandschade schade bleef tijdens de oorlogsjaren beperkt. Sirius liep tijdens de oorlogsjaren ook diverse keren aan de grond. Ook dat doorstond het taaie schip.

Deel dit artikel: