School en docent ruziën over 'geweld' tegen leerling

Het Wellantcollege in Ottoland is niet bereid een ontslagen leraar terug te nemen. Dat bleek dinsdag bij een kort geding dat de docent had aangespannen om zijn baan terug te krijgen. Volgens de school gebruikte de man geweld tegen een leerling. Onzin, vindt de ex-docent.

Mocht de rechter oordelen dat het ontslag onrechtmatig was, dan kiest de school liever voor het betalen van een afkoopsom aan de man. Het Wellantcollege wil de leraar absoluut niet terug.

Het college ontsloeg de man in juni op staande voet. Hij zou tijdens een schoolreisje ''buitensporig geweld'' hebben gebruikt tegen een leerling. De leerling zou hardhandig zijn gedwongen te blijven zitten in de bus.

Geen geweld
Volgens de school bleef het niet bij die aanvaring. Na aankomst op school zou de docent de leerling een kamer in hebben getrokken. Volgens de ontslagen leraar is geen geweld gebruikt. Hij denkt dat de school andere motieven heeft voor het ontslag.

De betrokken leerling verklaarde zelf aan zijn shirt te zijn getrokken. Ook zou de docent de jongen aan zijn oksel hebben meegetrokken. Andere leerlingen verklaarden dat hun schoolgenoot bij zijn nek werd gegrepen.

Verwarring
De rechter gaf zelf aan dat sprake is van een lastige zaak. Het was namelijk onduidelijk of docenten een leerling bij de arm mogen grijpen. ''Is er een duidelijk protocol?'', vroeg de rechter zich af. Over twee weken volgt de uitspraak.

De ex-docent uit Schoonhoven, die al 30 jaar is verbonden aan de school, was dinsdag voor de zaak naar Utrecht gekomen. Het bestuur van de school was niet aanwezig. Niemand kon zich vrijmaken voor de zaak.

Deel dit artikel: