Bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard komt er

Het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk gaat er komen. De Raad van State heeft de meeste klachten van de bewoners naast zich neergelegd. Omwonenden reageren boos: ''We zitten straks ingeklemd tussen twee bedrijventerreinen''.

Verschillende bewoners en milieuorganisaties waren naar de Raad van State gestapt om het bijna 100 hectare grote bedrijventerrein tegen te houden. Zij zijn vooral bang voor aantasting van hun leefomgeving.

De Raad wees de klachten van omwonenden af, maar tikte ook de provincie op de vingers. Zuid-Holland moet op twee punten het werk overdoen. In het plan moet worden opgenomen dat een turboverkeersplein een voorwaarde is voor de komst van het terrein.

Zo'n plein is nodig om de toekomstige verkeersontsluiting van en naar de bedrijven te regelen. Daarnaast moet er beter onderzoek worden gedaan naar de geluidsoverlast die de toekomstige bedrijven zullen veroorzaken.

Geluid
Op het terrein zullen zich bedrijven uit de groente- en fruitsector vestigen, maar er is ook ruimte voor andere industrietakken. De gemeente Rotterdam wil het terrein gebruiken voor havengerelateerde bedrijven (containeropslag). De provincie moet vaststellen hoeveel geluid deze bedrijven in de toekomst mogen maken.

Omwonenden
De bewoners reageren teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State. Janneke Klootwijk, een van de procederende bewoners: "Wij zitten straks ingeklemd tussen twee bedrijventerreinen, dat geeft veel geluidsoverlast. We hadden gehoopt dat de provincie ons zou uitkopen, zodat we kunnen verhuizen."

Ook advocate Jeanette Ozinga vindt de uitspraak teleurstellend. Eén van de bewoners had gevraagd om een omlegging van de ontsluitingsroute zodat hij in zijn huis kan blijven wonen. "Helaas heeft de rechter dit afgekeurd en moet hij nu onteigend worden."

Aanpassing
De bewoners kunnen tegen de nieuw te bepalen geluidsnormen opnieuw in beroep gaan. De provincie heeft een half jaar om de plannen aan te passen.

De gemeenten Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk werken samen in Nieuw Reijerwaard, zij vormen samen Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR). Directeur Christine van Grunsven is blij met de duidelijkheid. "Inmiddels is de helft van de woningen en de bedrijven aangekocht. Binnenkort wordt de eerste weg op het terrein aangelegd. Als alles volgens plan verloopt, zal het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in 2020 een feit zijn."

Deel dit artikel: