nieuws

Rotterdam bereidt zich voor op ebola

ROTTERDAM - Een grote oefening in het Erasmus MC moet het personeel voorbereiden op de behandeling van patiënten met het ebolavirus. Dat is één van de maatregelen die ziekenhuizen in Rotterdam nemen om straks niet verrast te worden door de gevaarlijke ziekte.
De oefening zal op vijf september plaatsvinden. Een dag lang zal er worden geoefend met een neppatiënt die het ebolavirus onder de leden heeft. Alle betrokkenen doorlopen tijdens de oefening het proces van de diagnose tot aan de behandeling.
"Hoewel de kans klein is dat er zich daadwerkelijk een Nederlandse ebolageval voordoet, is het wel belangrijk om met zijn allen de hele cyclus een keer te testen", zegt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC.
"Bij besmettelijke ziektes als het ebolavirus is het belangrijk om direct contact tussen patiënt en verpleging te beperken", vervolgt de viroloog. "Mensen die bij een ebolapatiënt naar binnen gaan, moeten bijvoorbeeld eerst door verschillende afgesloten ruimtes heen, zodat het overdragen van het virus uitgesloten is."

Nog geen ebola gesignaleerd
Op dit moment is het virus nog niet gesignaleerd in Nederland. Maar omdat het in delen van Afrika heerst, heeft het Havenziekenhuis (bekend om zijn deskundigheid op het gebied van tropische ziekten) alle afdelingen gewaarschuwd alert te zijn op mensen met de symptomen van ebola. Met name bij de spoedeisende hulp zijn de medewerkers extra alert.
Landelijk is afgesproken dat de academische ziekenhuizen de diagnose op zich nemen. In de regio Rijnmond is dat het Erasmus MC.
Volgens coördinerend arts Irene Goverse van de GGD is de kans op een ebolapatiënt in Nederland heel klein. "Maar het is een dusdanig ernstige ziekte dat we wel voorbereid willen zijn. Daarom zorgen we ervoor dat alle zorgverleners in de regio weten wat ze moeten doen als zich een patiënt aandient."

Inwendige bloedingen
Wanneer een ziekenhuis of huisarts vermoedt dat iemand de ziekte heeft opgelopen, wordt de patiënt opgenomen in het Erasmus MC. Als blijkt dat de patiënt ebola heeft, benadert de GGD vervolgens alle mensen die met de persoon in contact zijn geweest. Zij worden drie weken lang gevolgd; ze moeten bijvoorbeeld twee keer per dag hun temperatuur meten om te kijken of ze koorts hebben.
Het ebolavirus veroorzaakt inwendige bloedingen die vaak de dood tot gevolg hebben. De ziekte komt voornamelijk voor in West-Afrika. Daar kan ebola door gebrekkige voorzieningen snel om zich heen grijpen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl