'Na Hoek van Holland weinig regels voor evenementen'

Nederland kan nog veel verbeteren in de organisatie van grote evenementen. Ondanks ernstige incidenten, zoals de strandrellen in Hoek van Holland, zijn er nog altijd weinig regels en wetten en loopt ons land achter op bijvoorbeeld Engeland.

"Het zou een hele stap zijn om specifiek te kijken wat nodig is bij welk evenement." Dat zegt Syan Schaap, hij was lid van het crisisonderzoeksteam dat onderzoek deed naar de rellen in Hoek van Holland en is nu adviseur veiligheid bij evenementen.

Het is vrijdag 5 jaar geleden dat de rellen uitbraken in het kustplaatsje. Op het gratis dancefeest Sunset Groove richtten raddraaiers een ravage aan. Tientallen hooligans bekogelden agenten met stenen, flessen en strandstoelen en dreven hen de duinen in. De politie zag geen andere mogelijkheid dan het vuur te openen. De 19-jarige Robby van der Leeden kwam daarbij om het leven.

Volgens Schaap was het destijds heel makkelijk om grote feesten te organiseren in de regio. "Je kwam in een warm bad", stelt het oud-lid van het onderzoeksteam. "Rotterdam wilde graag veel evenementen en bood die mogelijkheden ook."

Overdonderd
Ondanks deze honger naar grote evenementen, was er wel aandacht voor veiligheid op dancefeesten. De gemeente had alleen niet verwacht dat de hooligans die ook de binnenstad van Rotterdam voor onrust zorgden, ook zouden opduiken in Hoek van Holland. "De gemeente zag het als een strand-ver-weg", blikt Schaap terug.

"Iedereen was overdonderd, omdat ze niet verwachtten dat de rellen ook daar konden gebeuren", zegt Schaap. "Ze waren even vergeten dat relschoppers ook de trein kunnen nemen."

De gemeente gaf volgens het crisisonderzoekteam vergunningen op basis van te veel routine en dacht dat het een feest zou zijn als alle andere strandfeestjes in Hoek van Holland. Maar dat het gratis was en een dancefeest, zorgde ervoor dat dat niet het geval was.

Daarbij zagen politie en gemeente over het hoofd dat er groepen waren die rottigheid wilden uithalen, terwijl daar wel signalen voor waren bij de regionale inlichtingendienst.

Nieuw beleid
'De gemeente heeft daarom nieuwe maatregelen genomen bij dit soort grote evenementen. Zo wordt bijvoorbeeld eerder gekeken naar wat voor evenement het is en moeten organisatoren van tevoren een risicoanalyse geven aan de gemeente', aldus Schaap.

De strenge maatregelen veroorzaakten ophef onder organisatoren in de regio. Waar eerst altijd alles kon in Rotterdam, was nu niets meer mogelijk. "De politie had harde klappen gehad. De maat was vol en het moest daarom anders in Rotterdam", verklaart Schaap.

Toch erkent hij dat de inzet van beveiliging op een gegeven moment "over the top" was. "Er was ook beveiliging bij de Dag van de Romantische Muziek. Dat zijn maatregelen waarvan je nu denkt: dat had gemoeten? Maar het is nou eenmaal zo dat dat altijd met een piek gaat en daarna weer normaler wordt."

Ondanks nieuwe regels en voorzorgsmaatregelen denkt Schaap niet dat groepen relschoppers kunnen worden voorkomen. "Ik ben ervan overtuigd dat zo'n groep altijd weer de kop opsteekt."

Deel dit artikel: