Dikke kleuters pesten vaker dan dunne leeftijdsgenoten

Jonge kinderen met overgewicht worden niet alleen vaker gepest, maar zijn ook vaker pestkoppen dan hun slankere leeftijdsgenoten. Volgens het Erasmus MC en de GGD Rotterdam zijn vooral dikke jongens de pesters.

Jongens met overgewicht pesten vaker door te schoppen, te slaan en te duwen. Dikke meisjes pakken het anders aan en spelen vooral in op de emotie door te negeren, buiten te sluiten en te roddelen. 

Anti-pestprogramma's
Dit gebeurt volgens onderzoekster Pauline Jansen al in de eerste klassen van de basisschool. "Dat is veel eerder dan wij dachten. Er is ook nog maar weinig onderzoek gedaan naar pesten in de onderbouw", verklaart Jansen.

De anti-pestprogramma's die basisscholen nu gebruiken, zijn dan ook gericht op de bovenbouw. De onderzoekster pleit ervoor om die ook in de onderbouw te gebruiken nu blijkt dat pesten niet alleen in de hogere klassen voorkomt.

Het is onbekend waarom kinderen met overgewicht vaker pesten dan dunne kinderen. Dat is volgens Jansen lastig te onderzoeken. "Het is een kip-ei-kwestie. We weten niet of kinderen pesten omdat ze dik zijn, of dat ze dik zijn geworden omdat ze worden gepest."

Toch is het belangrijk om vroeg op te treden tegen pesten, vindt Jansen, omdat het overgewicht kan veroorzaken of verergeren. "We weten dat kinderen door pesten in een negatieve spiraal terecht kunnen komen. Dat moeten we doorbreken."

Weinig kleuters structureel gepest
Het Erasmus MC en de GGD deden onderzoek onder ruim 4300 5- en 6-jarige kleuters in Rotterdam en omgeving. Die gegevens komen uit de Jeugdmonitor van de GGD en het Generation R-onderzoek van het ziekenhuis in Rotterdam.

Daaruit bleek verder dat een derde van alle kleuters de afgelopen maand tenminste één keer betrokken was bij pesten. Ruim 14 procent van hen werd gepest, maar heeft zelf ook gepest. Volgens Jansen is er maar een "fors kleine groep" die structureel gepest wordt of zelf pest.

Deel dit artikel: