Efraim-sekte strijkt neer in Noord-Duitsland

De Efraim-sekte uit Heinenoord is neergestreken in Noord-Duitsland. In het plaatsje Probsteierhagen, vlakbij Kiel, hebben de leden geprobeerd aansluiting te vinden bij een evangelisch-lutherse kerk.

Het religieuze genootschap was in 2011 uit Nederland vertrokken, nadat hun zelfbenoemde profeet Heinrich van Geene enkele keren voor de rechter was gedaagd. Efraim was al veel aanhang kwijtgeraakt, nadat Van Geene’s voorspelling over het einde der tijden in 2001 niet was uitgekomen.

Uiteindelijk waren slechts zeven leden overgebleven: Van Geene en zijn dochter Samantha, Frans van Vliet, twee Belgische zussen en Akkelien Schildmeijer met haar dochter Alicia. Zij vestigden zich in Har Adar, bij Jeruzalem.

Israël
De moeder en de zus van Akkelien, Wil Visser en Ada Scholten, waren oktober 2013 afgereisd naar Israël om hun familieleden te zoeken. Tevergeefs. Daarna hadden zij niets meer van de sekte vernomen.

In juni van dit jaar kreeg RTV Rijnmond een tip: de Efraim-leden zouden in Noord-Duitsland zitten. Ada Scholten en haar moeder besloten opnieuw af te reizen. "Je houdt toch valse hoop dat je iets kan bereiken. En we wilden de zoektocht afsluiten.”

Scholten en Visser zijn net terug uit Probsteierhagen. “We begonnen bij het Duitse kerkgenootschap, maar daar waren ze niet meer. Van Geene was bij hen over zijn profetieën begonnen en daar moesten ze niets van hebben."

Ze gingen rondlopen en rondrijden, hopende op een toevallige ontmoeting. Het leverde niets op, totdat zij een inwoonster ontmoetten die meer wist: ga naar het huis tegenover de bakkerij. “Achter dat huis zagen we naambordjes: van Van Geene, van de Belgische zussen, én van Akkelien en Alicia. Toen was het bingo.” Waar het zevende lid, Frans van Vliet, is gebleven, is niet bekend.

Korte ontmoeting
Ada Scholten en Wil Visser besloten te gaan posten, zittend op een muurtje bij het huis. Wil Visser: ”Om tien over half zes kwam Akkelien aanlopen. Ik weet het nog precies. Het was maar heel kort. Ze zag ons, ze keerde om, zette het op een lopen en ze was weg.” Ze hebben haar daarna niet meer teruggezien.

Voor Wil Visser was het geen emotioneel moment om haar dochter na zoveel jaar weer te zien. “Weet u, ik ben haar al veertien jaar kwijt, sinds zij in Efraim zit. Ik heb haar gezien, ik denk dat ze het naar haar zin heeft daar. Ze wil ons toch niet ontmoeten. Ik sluit het nu af. Ik ben er klaar mee.”

Ada heeft nog wel een brief achtergelaten voor haar zus. “Ze moet haar verantwoordelijkheid nemen voor de drie zoons en haar man die nog thuis zijn. Als ze wil scheiden: regel het dan. En ik vind dat Alicia een beter leven verdient. Zij was negen toen ze lid werd van Efraim. Zij heeft nooit kunnen kiezen en heeft nog een heel leven voor zich.”

Foto: de woning in Probsteierhagen waar de Efraim-leden wonen

Deel dit artikel: