'Plezierboten negeren regels in haven Rotterdam'

Veel kapiteins van plezierboten nemen het in de Rotterdamse haven niet zo nauw met de regels. Een derde van de schippers van recreatievaartuigen zou zich onvoldoende aan de voorschriften houden, liet het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag weten.

Het geblunder van sommige kapiteins is het Havenbedrijf een doorn in het oog. Zo kunnen de plezierboten passerende zeeschepen in de weg zitten.

Kapiteins van pleziervaartuigen zouden zich vooral schuldig maken aan het binnenvaren van havenbekkens. ''Dat is verboden voor de reactievaart'', benadrukt het Havenbedrijf. Ook varen schippers vaak niet rechts genoeg.

Kruispunten

''De medewerkers van de divisie Havenmeester zien dat kapiteins zich regelmatig vergissen op drukke kruispunten en verboden bekkens in varen en te weinig rekening houden met de passerende zeeschepen'', klaagt het Havenbedrijf.

Slecht voorbereide schippers lopen het risico op de bon te worden geslingerd. Medewerkers van het Havenbedrijf inspecteerden het afgelopen jaar zo'n 150 schepen. ''Daarbij werden 12 processen verbaal uitgeschreven en 47 waarschuwingen gegeven.''

Deel dit artikel: