Geen paspoorten ingeleverd na oproep Aboutaleb

Er hebben zich maandagochtend geen jihadgangers op het Rotterdamse stadhuis gemeld om hun paspoorten in te leveren. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb had ze daartoe opgeroepen.

Dagblad Trouw publiceerde zaterdag een opinieartikel van Aboutaleb en Leefbaar-wethouder Eerdmans.

Inleveren
"Als je de Nederlandse grondwet verwerpt door met IS mee te willen vechten, dan verwerp je ook het Nederlandse paspoort. Wees dan een vent en kom maandag om half negen je paspoort bij mij inleveren", zei burgemeester Aboutaleb in een toelichting op dat artikel.

Aboutaleb en Eerdmans vinden dat mensen die oproepen tot een gewelddadige strijd of die afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken, verraad plegen.

Megafoon
Verreweg de meeste moslims staan niet achter het radicale gedachtegoed van IS en het voeren van een gewapende religieuze strijd, aldus de twee. Daarentegen mag juist die meerderheid binnen de moslimgemeenschap zich vaker laten horen. ''Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.''

Zondag werd bekend dat het aantal Nederlandse jihadstrijders dat naar Syrië of Irak is afgereisd, is toegenomen. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er zeker 140.

Dertig jihadstrijders zijn weer teruggekeerd naar Nederland en circa vijftien zijn gesneuveld of bij zelfmoordaanslagen om het leven gekomen.

NIDA
Ook raadslid Nourdin El Ouali van de islamitische partij NIDA vindt de strijders van IS afschuwelijk. "Ze verraden niet alleen onze democratische rechtsstaat, maar de gehele mensheid met hun daden." Hij is het echter niet met Aboutaleb eens dat de islamitische gemeenschap te weinig van zich laat horen. "We hebben heel veel organisaties in de stad die zich hebben uitgesproken: moskeeën, verenigingen, stichtingen."

Deel dit artikel: