NIEUWS

Liveblog teruglezen: 1216 nieuwe besmettingen in de regio, planbare ziekenhuiszorg verder in het gedrang

Liveblog
Liveblog © Rijnmond
In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van donderdag 22 april terug.
* 1216 nieuwe besmettingen in de regio
* Erasmus MC schaalt reguliere zorg verder af
* De Tweede Kamer is bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel

21:55 Bogermanschool op Rotterdam-Zuid dicht door corona

De Bogermanschool aan het Stichtseplein op Rotterdam-Zuid sluit voorlopig de deuren. Dit komt door coronabesmettingen en problemen in de bezetting.
Het is de tweede basisschool van het overkoepelende PCBO dat getroffen wordt. De Vreewijkschool hoopt bijna weer open te kunnen.
PCBO overkoepelt dertig scholen in Rotterdam-Zuid. Volgens bestuurslid Diane Middelkoop zijn schoolsluitingen nu aan de orde van de dag. "Het gebeurt met de regelmaat van de klok."

20:29 Rutte: 'in een week tijd genoeg veranderd'

Volgens demissionair premier Rutte is er sinds vorige week niet veel veranderd aan de coronasituatie, "maar wel genoeg". Dat zei hij in het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak in antwoord op vragen van verschillende fracties, die wilden weten waarom er nu versoepeld wordt, ondanks zorgwekkende cijfers. Rutte: "We gaan tegen het advies van het OMT in omdat we het, ook maatschappelijk, verantwoord vinden. Het OMT wilde wachten tot je de daling echt ziet, wij gaan op de prognose af."
Hij zegt dat het kabinet hiermee een bewust maar acceptabel risico neemt. Fractievoorzitter Ploumen van de PvdA blijft erbij dat zij het risico te groot vindt en de versoepelingen wil terugdraaien: "Ik constateer dat wij een andere definitie van aanvaardbaar risico hebben."
PVV-leider Geert Wilders vindt het juist weer discutabel dat de buitenterrassen maar van 12.00 tot 18.00 uur open zijn, dat er strenge regels gelden voor aantallen mensen en dat er geen vermaak op het terras mag zijn. "In een mortuarium is het nog gezelliger." Hij zegt dat de besmettingskans buiten "bijna nul" is.
Rutte zegt dat het aantal bewegingen van mensen door de versoepelingen gaat toenemen, en dat een en ander dus voorzichtig moet gebeuren.

19:59 Onzuiverheden in AstraZeneca-vaccin mogelijk oorzaak zeldzame bijwerking

De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, kan misschien wel worden voorkomen, denken Duitse wetenschappers.
De wetenschappers hebben in het vaccin minuscule resten van duizend soorten menselijke eiwitten aangetroffen die daar niet thuishoren. Door de vaccins beter te zuiveren, kunnen toekomstige problemen wellicht worden voorkomen, staat in een voorpublicatie van de wetenschappers waar de Volkskrant over schrijft.

19:39 Bestuursvoorzitter Franciscus Gasthuis & Vlietland: 'draai versoepelingen terug'

Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland-ziekenhuis in Rotterdam, heeft in Nieuws en Co op NPO Radio 1 de hoop uitgesproken dat de versoepelingen volgende week niet doorgaan. Ze vertelde dat de druk in haar ziekenhuis flink is opgelopen. "Het is weer nodig om zeilen bij te zetten, om mensen vrij te spelen om acute zorg te leveren."
Ze verwacht dat de reguliere zorg nog weken afgeschaald zal blijven. De door het kabinet aangekondigde versoepelingen noemt ze onverantwoord. "Hoe erg ik ook meeleef met de wens naar meer verruiming. Ik denk dat het belangrijk is dat we er nog een paar weken met z'n allen de schouders onder zetten, dat iedereen zijn vaccin haalt daar waar maar kan." Over een paar weken ziet het er dan volgens Tasche misschien beter uit, "maar komende weken echt nog niet".
Tasche benadrukt dat er ook veel jonge mensen, tussen 25 en 50, doodziek in het ziekenhuis belanden. "Ik zou zeggen: pas op de plaats, draai het terug."

19:32 Hoofd chirurgie Erasmus MC: ‘Er worden niertransplantaties en kankeroperaties afgezegd’

Door een toenemend aantal coronapatiënten heeft Het Erasmus MC meer dan de helft van de operatiecapaciteit geschrapt. Van de 23 operatiekamers zijn er nog maar negen open. “Er worden niertransplantaties en kankeroperaties afgezegd”, zegt Joke Hendriks, hoofd van de afdeling chirurgie.
“Veertien OK’s dicht is veel, maar helaas is het nodig,” zegt Hendriks. “De operaties waren al deels afgeschaald en nu loopt het aantal corona patiënten op. Dan heb je dus meer personeel nodig voor de ic.”
Lees meer of beluister het interview met Hendriks hier.

17:23 PvdA: 'draai versoepelingen terug'

De PvdA wil dat de versoepelingen die het kabinet deze week aankondigde toch niet doorgaan. PvdA-leider Ploumen zei in het Tweede Kamerdebat over de corona-aanpak dat de besmettingscijfers te hoog zijn om nu meer toe te staan in de openbare ruimte. Zij vindt het onveilig en ook niet eerlijk ten opzichte van zorgmedewerkers, die vaak hun meivakantie moeten schrappen omdat het te druk is. De PvdA zal een motie indienen over de kwestie.
De VVD heeft al gezegd achter het kabinetsbeleid te blijven staan. De PVV vindt dat er juist veel meer open kan, zeker de buitenterrassen na 18.00 uur 's avonds. Ook andere partijen hebben zich nog niet achter het voorstel van de PvdA geschaard.

17:14 Meer treinen vanwege versoepelingen, NS begint tussen Rotterdam en Utrecht

De NS laat vanaf mei stapsgewijs meer treinen rijden, met het oog op de aangekondigde versoepelingen. Op dit moment rijdt 90 procent van het normale treinverkeer, half juni moet dat 98 procent zijn.
Als eerste aanpassing rijdt er vanaf 3 mei weer vier keer per uur een intercity tussen Rotterdam en Utrecht. Ook worden dan meer Sprinters ingezet op het traject tussen Uitgeest en Veenendaal Centrum.
Hoewel er de komende tijd meer treinen gaan rijden, moeten reizigers er rekening mee houden dat ze vaker naast iemand anders moeten zitten. "We snappen dat het wennen is", zegt de vervoerder, die erop wijst dat het kabinet op basis van een OMT-advies heeft bepaald dat alle zit- en staplaatsen mogen worden gebruikt.
De treinen die half juni nog niet rijden, zijn de extra forensentreinen in de spits en nachttreinen die zijn bedoeld voor het uitgaansleven. Als reizigersaantallen verder doorgroeien en er weer een nachtleven is, zal de NS de laatste stap zetten naar een dienstregeling van 100 procent.

16:08 RIVM: 1216 nieuwe besmettingen in de regio, hoogste landelijke aantal sinds 7 januari

Het RIVM meldt woensdag 1216 nieuwe coronabesmettingen in de regio. Dit aantal ligt boven het gemiddelde van 1114 over de laatste zeven dagen. Woensdag werden er 1066 nieuwe besmettingen gemeld, dinsdag 873.
De afgelopen 24 uur zijn vijf nieuwe sterfgevallen gemeld. Vier Rotterdammers en één persoon uit Zwijndrecht zijn overleden aan de gevolgen van het virus.
De afgelopen 24 uur zijn dertien regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Woensdag was dit aantal vier en dinsdag zeven. Maandag lag dit aantal met zestien weer een stuk hoger.
Landelijk zijn er 9648 nieuwe positieve coronagevallen gemeld. Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds 7 januari.
Kijk hier naar de cijfers in jouw gemeente.

15:18 Brandbrief gemeentes over het openbaar vervoer in onze regio na corona

Veertien gemeentes in de regio Rijnmond trekken aan de bel, omdat ze zich grote zorgen maken over het openbaar vervoer in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Die staat onder druk van teruglopende inkomsten door de coronacrisis. Ze vragen het kabinet en de Tweede Kamer in een brandbrief voor extra geld voor dit jaar en 2022.
De brief is ondertekend door de gemeenteraden van 23 plaatsen uit de metropoolregio, waaronder veertien uit de regio Rijnmond. Het gaat om Rotterdam, Schiedam, Barendrecht, Capelle en Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen, Brielle, Albrandswaard, Hellevoetsluis, Nissewaard, Ridderkerk, Maassluis, Lansingerland en Westvoorne. Ze wijzen er met collega's in de regio Den Haag op dat de openbaar vervoersbedrijven in zwaar weer zitten door de coronacrisis. De reizigersaantallen zijn fors gedaald en dat betekent ook een flinke financiële aderlating.
Lees hier meer.

14:54 Analyse: Bij de avondklokrellen in Rotterdam leek zelfs de rechter oververhit te reageren

Rechtbankverslaggever Paul Verspeek heeft een analyse geschreven over de avondklokrellen in Rotterdam in januari en het berechten van de relschoppers.
Een man graait een zakje snoep en viltstiften uit de Zeeman: vier weken cel. Een man betaalt niet voor een pot pillen van de Body Muscle: twintig uur taakstraf. Beiden veroordeeld vanwege de avondklokrellen in Rotterdam. Vanwaar dat verschil in straf? De eerste had de pech dat hij volgens het supersnelrecht werd veroordeeld. Het roept vragen op over de eerlijkheid van het rechtssysteem.
Lees de volledige analyse hier.

13:40 NZa: Planbare ziekenhuiszorg verder in het gedrang

Ziekenhuizen hebben door het toegenomen aantal coronapatiënten steeds meer moeite om kritisch planbare zorg te leveren, blijkt uit weekcijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Het gaat dan om operaties of behandelingen die binnen zes weken moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, zoals chemokuren en nier- en stamceltransplantaties. Op dit moment kan 63 procent van de ziekenhuizen deze zorg nog volledig volgens planning leveren, 6 procentpunt minder dan vorige week.

12:10 Van Dissel: terrassen leveren meer contacten op en dus meer risico

"Terrassen leveren altijd meer contacten op", zegt Van Dissel. "Contacten leveren risico's op. Wat het effect is zullen we gewoon moeten ervaren. We weten van vorig jaar dat er wel clusters ontstaan rond horeca. We proberen dat zo goed mogelijk te beheersen met maatregelen."

11:30 Van Dissel: te vroeg voor opheffen regels voor gevaccineerden

Jaap van Dissel vindt dat ook mensen die volledig zijn gevaccineerd zich nog aan de regels moeten houden. De Europese ziektepreventie-organisatie ECDC zei gisteren dat twee mensen of huishoudens die volledig zijn ingeënt de regels naast zich neer kunnen leggen, maar dat vindt Van Dissel prematuur. "We moeten nog wel een slag slaan voor we maatregelen kunnen opheffen", zegt hij. "Opheffen alleen op grond van de vaccinatie vind ik een stap te vroeg."
Forum-Kamerlid Van Houwelingen is benieuwd of mondkapjes nog wel nodig zijn. Van Dissel zegt het OMT wil dat de mondkapjesplicht in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen voorlopig van kracht blijft.
Mondkapjes
Mondkapjes © Archief

11:17 Van Dissel: moment van versoepelingen maakt niet uit voor IC-opnames

Voor de IC-opnames maakt het niet uit of de coronamaatregelen volgende week worden versoepeld of pas half mei, zegt Jaap van Dissel van het RIVM. De grafieken laten bij verschillende startdatums dezelfde prognoses zien. Pas na 1 juni lopen ze uit elkaar. Van Dissel waarschuwt wel dat de onzekerheden groot zijn.
Het kabinet maakte dinsdag bekend dat de maatregelen op woensdag 28 april voor een deel worden losgelaten. Dan mogen onder meer de terrassen onder voorwaarden open en is het voor winkelbezoek niet langer nodig om een afspraak te maken.

11:05 Van Dissel verwacht snel daling aantal ziekenhuisopnames

Het aantal opnames van coronapatiënten op de intensive care is op een plateau beland, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding bij het RIVM.
Als de verwachtingen kloppen, zal het aantal opnames volgens hem snel dalen. Rond 1 mei moet dat duidelijk zichtbaar zijn, zei Van Dissel bij de coronabriefing in de Tweede Kamer. Ook het aantal opnames op de verpleegafdelingen gaat vermoedelijk op korte termijn omlaag.

10:40 Toezichthouder in de VS legt fabriek Janssen-vaccins stil

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft in Baltimore een fabriek stilgelegd waar grondstoffen worden gemaakt voor het Janssen-vaccin. De vloeren zijn vies, verf bladdert af en personeel loopt rond met medicijnafval in zakken die daar niet voor bedoeld zijn. Daardoor kunnen medicijnresten in contact komen met nieuw te produceren vaccins.
Volgens de FDA zijn er nog geen Janssen-vaccins uit deze fabriek gebruikt. Eind maart kwam de fabriek ook al negatief in het nieuws, omdat per ongeluk de ingrediënten van AstraZeneca en Janssen met elkaar werden vermengd.
Lees hier meer.
Een prik wordt gezet.
Een prik wordt gezet. © Archief

10:30 Erasmus MC Rotterdam sluit helft operatiekamers vanwege toenemend aantal coronapatiënten

Het Erasmus MC schrapt donderdag per direct de helft van de operatiecapaciteit. Het Rotterdamse ziekenhuis maakt zo medewerkers vrij om in te zetten op de intensive care.
"Jammer dat het kabinet in het zicht van de haven de loods (het OMT en RIVM) van boord heeft gestuurd terwijl het nog volop stormt", twittert Jan Verhaar van het Erasmus MC woensdagavond laat over de versoepelingen die het kabinet een dag eerder heeft aangekondigd. Verhaar heeft net afscheid genomen als hoofd van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde.
Operatiekamer
Operatiekamer © Archief

10:00 'Europese Commissie bereidt rechtszaak voor tegen AstraZeneca'

De Europese Commissie bereidt een gerechtelijke procedure voor tegen farmaceut AstraZeneca omdat die de beloofde leveringen van vaccins niet nakomt. Dat meldt nieuwssite Politico, die zich baseert op vijf anonieme diplomaten van de Europese Unie.
De EU wil met de rechtszaak AstraZeneca verplichten om de vaccins volgens afspraak te leveren, zegt een van de bronnen. De Brits-Zweedse farmaceut stelt de verwachte leveringen al sinds begin dit jaar om de haverklap bij. In Nederland werden deze week volgens het RIVM 42.000 doses van het AstraZeneca-middel geleverd, zo'n 130.000 minder dan verwacht.
Op een bijeenkomst van EU-ambassadeurs zei een meerderheid van de landen dat ze de rechtszaak tegen AstraZeneca steunen, meldt Politico.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl