Tijdcapsule gevonden in Emmahuis Rotterdam

In het oude Emmahuis aan de Schiekade in Rotterdam is een tijdcapsule uit de jaren '30 gevonden. Slopers van Van Wijnen Dordrecht vonden de capsule ingemetseld in een muur van het seniorencomplex.

"Ik zat vast met mijn bijtel in de muur", vertelt de 22-jarige Jan Nikken. "Ik kreeg mijn boormachine er niet uit. Dus ben ik de bijtel los gaan hakken en toen kwam er een ijzeren capusele tevoorschijn."

Tientje

In de capsule werd een perkament gevonden dat verwijst naar de bouw van het pand. Ook zat er een zilveren knaak en tientje in.

Volgens uitvoerder Aron Henneken kwam het vroeger vaker voor dat er documenten in gebouwen werden gemetseld, maar worden ze vrijwel nooit heel teruggevonden.

''Vooral met sloopwerk gebruiken ze tegenwoordig zware machines", zegt Henneken met een glimlach. "Het gebouw gaat dan in een keer plat. Wij slopen hier met de hand, daarom hebben we de capsule gevonden.''

Museum

Wat er met de oorkonde gaat gebeuren is nog onzeker. "We hebben nog geen idee wat de waarde is", vertelt eigenaar Martijn Bruijs. "Als de gemeente belangstelling heeft, dragen we het misschien over aan het gemeentemuseum."

Ooit bood pand aan de Schiekade onderdak aan hulpbehoevende ouderen, maar over een paar maanden moet er een appartementencomplex verrijzen.

Deel dit artikel: