Liveblog corona teruglezen: geen uitzondering voor kerk en moskee bij sluiting, minder patiënten in de ziekenhuizen

In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van vrijdag 23 april.

* Meerderheid Tweede Kamer steunt versoepelingen

* Rotterdammers produceren 1100 vrachtwagens vol restafval meer in coronatijd

* Lees hier het liveblog van donderdag terug

21:20 Ook in Zwijndrecht weer witte cirkels op het gras

20:40 Waarom blijven verpleeghuizen ondanks vaccinaties voorzichtig met versoepelingen?

Vanaf 28 april wordt er door het kabinet een reeks versoepeling doorgevoerd: zo verdwijnt bijvoorbeeld de avondklok, gaan de terrassen weer beperkt open en mogen er weer twee mensen op bezoek komen. Maar hoewel het vaccinatietempo steeds verder wordt opgeschroefd en er steeds meer vaccins beschikbaar komen, blijven verpleeghuizen voorzichtig met versoepelen. Waarom eigenlijk?

"We doen voor onze bewoners het maximale om terug te gaan naar meer vrijheden", vertelt Marco van Duuren van zorginstelling Aafje. "We gaan weer uitjes organiseren voor mensen die op een huiskamer verblijven en de bezoekregeling is al verruimd. Toch zijn we wel voorzichtig om massaal alles los te laten, omdat we ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en bijvoorbeeld nog niet alle bezoekers gevaccineerd zijn. En als je een hele kwetsbare groep hebt die later gevaccineerd wordt, dan willen we daar het liefst medewerkers opzetten die gevaccineerd zijn."

Lees hier verder.

16:45 EMA: voordelen AstraZeneca wegen op tegen risico's voor alle leeftijden

Het Europees Geneesmiddelenbureau blijft erbij dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico's van het coronavirus. Dat is het geval in alle leeftijdsgroepen, stelt het EMA na nieuw onderzoek.

De voordelen van het vaccin nemen toe hoe ouder iemand is en hoe meer besmettingen er zijn, zegt het EMA. Nog steeds wordt aangeraden dat mensen de tweede dosis krijgen tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik.

15:50 Ziekenhuisbezetting afgenomen

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen ten opzichte van donderdag. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2613 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2682), van wie 837 op de IC (gisteren: 839), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

15:45 Geen uitzondering voor kerk en moskee bij coronasluiting

Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om kerken en moskeeën te sluiten als daar vanwege corona een gevaar is voor de volksgezondheid. Het kabinet neemt een advies daarover van de Raad van State over.

Het kabinet wil in de coronawet vastleggen dat een gemeente voor een periode van maximaal tien dagen bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden kan sluiten. Het wilde aanvankelijk een uitzondering maken voor levensbeschouwelijke gebouwen, vanwege het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

De Raad van State redeneert nu echter dat die uitzondering niet mag worden gemaakt als er een ernstig risico is voor de onmiddellijke verspreiding van het coronavirus door een uitbraak.

Demissionair minister De Jonge zegt dat hij het advies overneemt om de "onwenselijke situatie" te voorkomen dat een gebouw niet kan worden gesloten als de volksgezondheid daar wel om vraagt. Vanwege de scheiding tussen kerk en staat past de regering wel terughoudendheid bij dergelijk ingrijpen, stelt hij.

15:33 RIVM: 1269 nieuwe coronabesmettingen in de regio

Het RIVM meldt vrijdag 1269 nieuwe coronabesmettingen in de regio. Dat zijn er iets meer dan de 1216 van donderdag. Het gemiddelde over de laatste zeven dagen staat op 1103. Woensdag werden er 1066 nieuwe besmettingen gemeld, dinsdag 873.

De afgelopen 24 uur is er één nieuw sterfgeval gemeld in onze regio. Het gaat om een Rotterdammer. Donderdag werden er nog vijf nieuwe sterfgevallen gemeld.

Verder meldt het RIVM drie nieuwe ziekenhuisopnames in onze regio. Het gaat om inwoners uit Alblasserdam, Hellevoetsluis en Zwijndrecht. Donderdag werden er nog dertien ziekenhuisopnames gemeld, woensdag was dit aantal vier en dinsdag zeven.

Bekijk hier de landelijke cijfers en de cijfers uit jouw gemeente.

12:25 Nederland krijgt extra Europees geld om coronacrisis te bestrijden

Nederland krijgt ruim 220 miljoen euro van de Europese Unie om kwetsbare werkzoekenden en mensen die al werken te ondersteunen tijdens en na de coronacrisis. Het geld is onderdeel van een omvangrijk herstelpakket van de EU. Vanaf maandag kunnen arbeidsregio's subsidies aanvragen voor projecten om mensen op te leiden, bij- en om te scholen en naar werk te begeleiden. Het geld kan ook worden gebruikt om leerlingen in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs aan een baan te helpen. Volgens het kabinet is het geld een aanvulling op het bestaande steun- en herstelpakket.

12:00 Storing zorgt voor minder coronatestbewijzen en -uitslagen

Vanwege een storing geeft de CoronaCheck-app niet aan iedereen het testbewijs dat nodig is voor uitjes en evenementen van de proef Testen voor Toegang. Er zijn problemen met het omzetten van een negatieve testuitslag in een QR-code, waarmee mensen worden toegelaten.

Volgens een woordvoerder van Testen voor Toegang kunnen mensen hun negatieve testuitslag printen en daarmee terecht in bijvoorbeeld een voetbalstadion of museum. "We verwachten dat de problemen na het weekend zijn opgelost", zegt de woordvoerder.

Coronatest | Foto: Archief

11:15 Nederland krijgt extra Europees geld om coronacrisis te bestrijden

Nederland krijgt ruim 220 miljoen euro van de Europese Unie om kwetsbare werkzoekenden en mensen die al werken te ondersteunen tijdens en na de coronacrisis. Het geld is onderdeel van een omvangrijk herstelpakket van de EU. Vanaf maandag kunnen arbeidsregio's subsidies aanvragen voor projecten om mensen op te leiden, bij- en om te scholen en naar werk te begeleiden. Het geld kan ook worden gebruikt om leerlingen in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs aan een baan te helpen. Volgens het kabinet is het geld een aanvulling op het bestaande steun- en herstelpakket.

10:20 Diederik Gommers: 'volgende week mogelijk code zwart'

"We zijn bang dat we volgende week misschien in 'code zwart' terecht komen als het aantal besmettingen niet snel gaat dalen." Dit zegt intensivist Diederik Gommers in podcast Virusfeiten. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care maakt zich zorgen om de toename van het aantal covid-patiënten op IC's en andere afdelingen in het ziekenhuis.

"Vanmorgen hadden we een landelijk overleg, waar collega's echt aangeven op code zwart af te stevenen", zegt Gommers in de podcastaflevering, die gisteren werd opgenomen. Bij code zwart beslist een triagecommissie volgens een protocol wie er nog geholpen kan worden en wie niet.

Landelijk worden al veel operaties uitgesteld, zegt Gommers. Ook het Erasmus MC, waar hij hoofd van de Intensive Care is, sluit de helft van de operatiekamers vanwege een toenemend aantal corona-patiënten. "Na de eerste golf wilden we dat dit niet meer zou gebeuren. Maar zo dicht bij code zwart als nu zijn we nog niet geweest."

Diederik Gommers | Foto: Archief

09:45 De Jonge: 7,50 betalen voor toegangstest alleen bij evenementen

De eigen bijdrage van 7,50 euro voor een toegangstest zal alleen gelden bij grote evenementen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat in antwoord op kritiek vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat over de corona-aanpak.

Nu betaalt de overheid de toegangstests bij de experimentele evenementen, maar vanaf 1 juli zullen mensen een deel zelf moeten betalen. Forum voor Democratie en ook BBB vrezen dat mensen op kosten worden gejaagd. "Er zijn gezinnen die echt gespaard hebben voor één festival en dan moeten ze vier keer 7,50 euro boven op hun entreeticket betalen", aldus BBB-partijleider Van der Plas.

De Jonge benadrukte dat die eigen bijdrage alleen gevraagd wordt bij grote evenementen. "Zo'n test hoef je echt niet te doen als je gewoon uit eten gaat of op het terras gaat zitten." Het wordt ook pas ingevoerd als de meeste coronabeperkingen zijn ingetrokken, maar waarschijnlijk nog wel nodig zijn bij grote evenementen. Voor grote festivals "moeten mensen toch al een kaartje kopen", aldus De Jonge.

Testen | Foto: Rijnmond

09:30 Rotterdammers produceren 1100 vrachtwagens vol restafval meer in coronatijd

Na jaren van daling in het aantal kilo’s restafval, hebben Rotterdammers in coronajaar 2020 juist meer afval geproduceerd. Per persoon gaat het om een toename van twintig kilo afval dat is verbrand, wat neerkomt op ruim twee miljoen volle vuilniszakken extra. Ook het aantal meldingen van vuilnis op straat steeg heel fors. Vorig jaar kreeg de gemeente hierover bijna 93 duizend klachten binnen: een stijging van 25 procent.

Lees hier meer.

09:00 Tweede Kamer steunt versoepelingen

De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over het coronabeleid met demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het debat ging onder meer over de aangekondigde versoepelingen per 28 april. Een meerderheid van de Kamer heeft het demissionaire kabinet groen licht gegeven voor die versoepelingen, hoewel sommige partijen er nog wel vraagtekens bij zetten. Zo vindt de PvdA het beleid te ver gaan, terwijl bijvoorbeeld de PVV van mening is dat er nog wel meer kan worden versoepeld.

Meer over dit onderwerp:
NIEUWS
Deel dit artikel: