nieuws

Strijen ontvangt familieleden gesneuvelde WOII-piloot

ROTTERDAM - In Strijen brengen dinsdag vier familieleden van piloot Peter W. Bickford een bezoek aan zijn graf. De Engelse piloot was een van de zeven inzittenden van een geallieerde bommenwerper die 70 jaar geleden neerstortte bij Strijen Sas.
"Die nacht van 16 september 1944 was hun missie het bruggenhoofd van de Moerdijkbrug te bombarderen", zegt Anton de Man, die de familie van de Engelse piloot ontvangt. "Dan zouden de Duitsers de brug niet kunnen gebruiken voor troepentransport. De volgende dag, 17 september, begon operatie Market Garden. De inzittenden van dit vliegtuig waren waarschijnlijk de eerste doden in de slag om Arnhem."
Krans
In de bommenwerper zaten zeven militairen. Zij kwamen allemaal om en zijn begraven in Strijen. Precies zeventig jaar na de fatale crash komen de neven van piloot Peter Bickford een krans leggen op zijn graf. Tony Meyer, zoon van Peter Bickfords zus, is zichtbaar aangedaan. "Het is een prachtige begraafplaats. Ik vind het fijn dat de mensen hier ervoor zorgen dat deze dappere mannen niet vergeten worden".

Vernoemd

De zoon van Peters broer is naar zijn oom vernoemd. "Mijn vader zat ook bij de luchtmacht in de Tweede wereldoorlog", zegt Peter Bickford. "Hij sprak weinig over die tijd. Maar uit familiedocumenten leid ik wel af dat het zeker een jaar geduurd heeft voordat mijn grootouders wisten wat er met Peter was gebeurd. Dat moet heel moeilijk voor hen zijn geweest".
Ook burgemeester Moerkerke van Strijen was bij de kranslegging aanwezig. Komende winter wil hij de zus van de piloot bezoeken in Bristol.

Nieuw monument

"Dankzij jongemannen als Peter Bickford leven wij hier vandaag de dag in vrijheid", zegt Anton de Man. "Het is belangrijk dat we hun daden blijven herdenken." In mei volgend jaar, als het 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, wordt in Oud-Beijerland een monument onthuld voor 87 Nederlandse en geallieerde slachtoffers.