NIEUWS

Grote vaccinatie-verschillen tussen kinderen met en zonder migratieachtergrond

Wat als je wel een coronavaccinatie wil, maar deze niet kunt krijgen?
Wat als je wel een coronavaccinatie wil, maar deze niet kunt krijgen? © Archief
De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma in de vier grote steden waaronder Rotterdam, is het hoogst onder kinderen en jongeren zonder een migratieachtergrond. Dat blijkt uit cijfers dat de verschillen met jongeren uit gezinnen met een migratieachtergrond het grootst zijn bij de vaccinaties voor 14-jarigen tegen baarmoederhalskanker en meningokokken.
Jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond blijken het minst te zijn ingeënt tegen die twee ziektes. Daarna volgen jongeren met een Surinaamse of een Caribisch- Nederlandse achtergrond. Bij BMR (bof, mazelen, rode hond) zijn de verschillen vrij klein.
Organisaties in de jeugdgezondheidszorg zijn bezorgd over het achterblijven van de vaccinatiegraad bij kinderen en jongeren met een migratieachtergrond. Rotterdam, maar ook Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben daarom een analyse laten uitvoeren.
Grafiek met de vaccinatiegraad per G4-stad naar migratieachtergrond
Grafiek met de vaccinatiegraad per G4-stad naar migratieachtergrond © Rijksvaccinatieprogramma

Informatieavonden

Rotterdam wil sleutelfiguren inzetten om de informatie over vaccineren aan migrantendoelgroepen op maat te maken. CJG Rijnmond (Centrum Jeugd en Gezin) heeft voor de coronapandemie al informatieavonden georganiseerd samen met de Rotterdamse imam Fahriye Duyar.
Ook wordt tijdens de vastenperiode extra informatie verstrekt over vaccineren tijdens de ramadan. Daarnaast doet Rotterdam momenteel onderzoek onder specifieke doelgroepen om te achterhalen waarom zij hun kinderen of zichzelf niet laten vaccineren en welke eventuele drempels er zijn.