nieuws

Oasis of the Seas in Rotterdam

ROTTERDAM - Het megacruiseschip de Oasis of the Seas is in Rotterdam. Het 362 meter lange gevaarte meerde rond 2:00 uur aan bij de Wilhelminapier en vertrok kort voor 11:00 uur naar een werf in de Botlek.
De 5400 passagiers en 1500 bemanningsleden verlieten dinsdagochtend in Rotterdam het schip, al ging dat aanvankelijk niet vlekkeloos. Zo waren te weinig bussen aanwezig om de eerste vertrekkende opvarenden af te voeren.
''De bussen waren wat vertraagd, dus mensen moesten even wachten'', stelt Fred Marree van Stadsbeheer. Later zorgde de talrijke bussen en taxi's juist voor flinke verkeersdrukte in de omgeving.
Marree: ''Mensen moesten iets langer doen over de Erasmusbrug en de Posthumalaan.'' Toch is volgens hem geen verkeerschaos ontstaan. ''Het is ons alleszins meegevallen'', nadrukt de woordvoerder van Stadsbeheer.
Veel publiek op de Bartel Wiltonkade bij het keren van het cruiseschip Oasis of the Seas. ^ha pic.twitter.com/7sTsGWj6HP
— Politie Rdam West (@politieRdam_W)
Precisie
De binnenloodsen van het enorme schip vereiste veel voorbereiding. ''Er is op voorhand goed over nagedacht'', vertelt havenmeester René de Vries. ''Het was een precisie-operatie. Het World Port Center moet keurig blijven staan natuurlijk'', grapt hij.
Ook het vertrek was een uitdaging. ''Het schip moet achteruit naar de Waalhaven. Het kan hier niet keren, omdat het net zo lang is als de rivier breed is'', vertelt De Vries. ''Dit doen we regelmatig met cruiseschepen; achteruit naar de Waalhaven en dan vooruit naar de Botlek''.
Aandacht
De aankomst van de Oasis of the Seas trok veel bekijks. Op de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland waren veel mensen op de been om het schip de Nieuwe Waterweg te zien binnenvaren.
De Oasis of the Seas blijft twee weken in ons land. Het krijgt bij scheepswerf Keppel Verolme in de Botlek onder meer een nieuwe motor, zei directeur Harold Linssen maandag tegen Radio Rijnmond.