Winnend ontwerp bezoekerscentrum Kinderdijk bekendgemaakt

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft donderdag het winnende ontwerp bekendgemaakt voor het bezoekerscentrum. Het architectenbureau M&DB won met zijn ontwerp uit vijf andere ontwerpen.
Bij de wereldberoemde molens waren de faciliteiten voor bezoekers tot nu toe minimaal: een restaurantje, een plekje om souvenirs te kopen en een illegale cabin als toilet. Het officiële bezoekerscentrum moet daar verandering in brengen.

Voor de ontwerpwedstrijd was veel belangstelling. Er werden 132 plannen ingestuurd. Onder de kanshebbers is Cradle to Cradle in de polder het meest opvallende ontwerp. Het gaat om een zeer opmerkelijk ogend gebouw met een welvend dak van wilgentenen, ontworpen Strootman Landschapsarchitecten.

De jury koos echter voor bescheidenheid, erkent voorzitter Eric Luiten: "Het gaat hier inderdaad om de molens, met alles daaromheen. Het bezoekerscentrum moet géén attractie op zichzelf zijn, maar een dienstbaar gebouw en daar zijn Dorus Meurs en Michael Daane Bolier het best in geslaagd".

Het winnende duo erkent volmondig dat dat ook hun opzet was: "Het draait om de molens, niet om ons ontwerp. Dat realiseerden wij ons ook. Natuurlijk zijn we blij en eerlijk gezegd hadden we het niet verwacht. Je gaat wel hopen, als je uit 132 inzendingen met vijf overblijft, maar die andere vier ontwerpen waren ook van zeer hoge kwaliteit".

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hoopt dat binnen twee jaar met de bouw van het bezoekerscentrum begonnen kan worden. Daarvoor moet zo'n vijf miljoen euro op tafel komen. :"En daar heb ik vertrouwen in. Zowel overheden, tot Europa toe, als het bedrijfsleven zijn bereid om fondsen vrij te maken voor werelderfgoed", zegt Cees avnder Vlist.

De directeur van de SWEK (stichting werelderfgoed Kinderdijk) staat toch voor een flinke uitgdaging, want tot nu toe is nog maar twee ton binnen: "Maar het moet gewoon goed komen, het is de enige manier om bezoekers fatsoenlijk te ontvangen en eindelijk zèlf het geld te gaan verdienen om dit cultureel erfgoed in stand te houden."

De molens in Kinderdijk worden jaarlijks door 300.000 tot 400.000 toeristen bezocht.

Deel dit artikel: