Rechter verbiedt actie Greenpeace in haven Rotterdam

Greenpeace mag de Russische olietanker Michail Oeljanov niet hinderen in de haven van Rotterdam. De rechter besloot zaterdagavond dat hinderen bij aankomst, lossen en vertrek van het schip verboden is. Doet Greenpeace dat toch, dan kost dat de organisatie volgens campagnedirecteur Joris Thijssen 50.000 euro per keer met een maximum van een ton.

Greenpeace wilde actievoeren tegen de winning van olie in het Noordpoolgebied. De tanker die binnenkort aankomt in Rotterdam, vervoert zulke olie. Of er nu op een andere manier betoogd gaat worden, is nog niet duidelijk. Het kort geding was aangespannen door Gazprom, het bedrijf dat de olie wint.

Artic Sunrise

De Arctic Sunrise zou betrokken zijn bij de actie en ligt voor de kust bij de Rotterdamse haven. Het is onduidelijk of het schip daar nu blijft. Het zou voor het eerst zijn dat het schip weer wordt ingezet, sinds het vorig jaar september aan de ketting werd gelegd in de Russische havenstad Moermansk.

Greenpeace betoogde in mei ook al toen de Michail Oeljanov in Rotterdam aanmeerde. Toen probeerde Greenpeace tevergeefs te beletten dat de eerste lading Noordpoololie werd gelost.

Deel dit artikel: