CORONACRISIS

Liveblog corona: Rotterdammers willen na twijfel alsnog AstraZeneca-prik, beslaglegging bij bedrijven om misbruik coronasteun

Liveblog
Liveblog © Rijnmond
Hier kun je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van vrijdag 7 mei lezen.
- Veel Rotterdammers willen na twijfels nu alsnog AstraZeneca-prik: 'Maar de voorraden van huisartsen raken op'
- Beslaglegging bij 400 bedrijven om misbruik coronasteun
- Australische grenzen halverwege volgend jaar open, verwacht minister

13:44 Duitse RIVM adviseert Janssenvaccin alleen nog voor 60-plussers

Het Duitse RIVM (Stiko) adviseert het coronavaccin van Janssen uit Nederland alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder toe te dienen, net als het vaccin van AstraZeneca. Volgens tijdschrift Der Spiegel brengt de Stiko dat advies maandag naar buiten.
Aanleiding voor het advies zijn volgens Der Spiegel de potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Mensen onder de 60 zijn, zouden het vaccin alleen nog kunnen krijgen na overleg met hun arts, adviseert de Stiko.

12:34 Druk op reguliere zorg neemt iets toe

De druk op de reguliere zorg is de afgelopen week nog iets verder toegenomen, blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 51 procent van de ziekenhuizen kan kritieke planbare zorg (zoals kankerbehandelingen) niet meer volledig volgens planning leveren, maar nog wel binnen zes weken. In negen ziekenhuizen kan deze kritieke zorg ook niet meer binnen zes weken worden gegeven. Dat hoeft volgens de NZa niet te betekenen dat de patiënten die dit betreft gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen.
Planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatshebben. De overige ziekenhuizen verrichten dit soort ingrepen nog wel deels. De acute en semi-acute zorg kan nog steeds overal altijd worden verleend. Het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg was deze week vijftien procent lager dan verwacht. Vorige week was dit elf procent.

12:19 Britse wetenschappers waarschuwen voor Indiase coronavariant

Britse wetenschappers waarschuwen voor een "zorgwekkende" Indiase coronavariant. Die zou zich sneller verspreiden dan het originele coronavirus.
Volgens Jeff Barrett, directeur van het Wellcome Sanger Institute, is deze Indiase variant mogelijk net zo besmettelijk als de Kent-variant die in Zuidoost-Engeland werd gevonden en de tweede coronagolf in Groot-Brittannië aanzwengelde.
Uit studies is gebleken dat de coronavaccins ook effectief zijn tegen deze en andere zorgwekkende varianten zoals die uit Zuid-Afrika en Brazilië. "Dat schetst een positief beeld dat de vaccins werkzaam zullen blijven", zegt hij.

12:18 Doorstart D-reizen dichtbij

Een doorstart van het failliete D-reizen met online reisbureau Prijsvrij Vakanties is vrijwel zeker. Dat bevestigt Prijsvrij Vakanties aan de NOS. "Het moet gek lopen als het niet lukt", zegt Marc van Deursen, directeur van Prijsvrij Vakanties. Hij laat weten dat het bedrijf momenteel de enige partij is voor een doorstart van D-reizen.
D-reizen werd 6 april failliet verklaard. Bij het bedrijf werkten ruim 1150 mensen bij de 285 reisbureaus in Nederland. Het bedrijf noemde de enorme daling in het aantal boekingen vanwege het coronavirus de belangrijkste oorzaak van de geldnood. In 2020 werden er 90 procent minder reizen verkocht dan een jaar eerder. Hulp uit het voucherfonds van de overheid kwam volgens het bedrijf te laat.

11:38 Ook gemeente Maassluis is begonnen met vaccineren

De inwoners van Maassluis kunnen sinds donderdag in hun eigen woonplaats gevaccineerd worden. Daarvoor is een tijdelijke hal op de parkeerplaats van de Koningshoek ingericht. Mensen met een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie kunnen een afspraak maken in de tijdelijke hal.

10:24 Veel Rotterdammers willen na twijfels nu alsnog AstraZeneca-prik: 'Maar de voorraden van huisartsen raken op'

Vorige maand wilden veel Rotterdammers zich niet laten vaccineren met AstraZeneca, uit angst voor mogelijke bijwerkingen. Een deel daarvan komt daar nu op terug, ziet huisarts Shakib Sana. "Maar wij kunnen als huisartsen op een gegeven moment geen vaccins meer bestellen voor deze groep, wat doen we dan?"
Vanaf 1 april dit jaar mochten huisartsen in heel Zuid-Holland mensen tussen de 60 en 64 jaar gaan prikken met het coronavaccin van AstraZeneca. Kort daarna werd het prikken met het vaccin meerdere keren stilgelegd door meldingen van bijwerkingen. Uiteindelijk besloot het kabinet 60-minners niet meer te vaccineren met AstraZeneca, maar 60-plussers nog wel. Alleen een deel van die 60-plussers stond daar niet meer zo welwillend tegenover. Verschillende Rotterdamse huisartsen luidden vorige maand de noodklok daarover.

10:22 Australische grenzen halverwege volgend jaar open, verwacht minister

Australië gaat zijn grenzen mogelijk pas halverwege of aan het eind van volgend jaar heropenen. Dat verwacht minister Tehan van Transport, zegt hij in een interview met Sky News.
"Maar zoals we deze pandemie hebben gezien: dingen kunnen veranderen", voegt hij eraan toe. Tehan hoopt dat er meer reisbubbels kunnen komen. Australië heeft er al een met Nieuw-Zeeland.

10:20 Beslaglegging bij 400 bedrijven om misbruik coronasteun

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze week de deurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van 400 bedrijven die misbruik zouden hebben gemaakt van coronasteun, meldt de NOS.
Het gaat om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een van de subsidieregelingen voor bedrijven die door de coronacrisis vaste lasten niet kunnen betalen. De regeling is onderdeel van het uitgebreide steun- en herstelpakket en wordt uitgevoerd door de RVO.
Begin dit jaar kreeg de RVO signalen over mogelijk misbruik en werd een onderzoek gestart naar mogelijke fraude in de TVL. Dat leidde tot aangifte tegen 400 bedrijven en beslaglegging op hun bankrekening. De komende weken volgen meer beslagleggingen, meldt RVO.
De dienst heeft intussen ook de controle op nieuwe aanvragen aangescherpt.