SPARTA

Sparta houdt Europese droom levend: knappe 3-0 overwinning op Vitesse

Bryan Smeets scoort namens Sparta tegen Vitesse
Bryan Smeets scoort namens Sparta tegen Vitesse © VK Sportphoto
Sparta heeft vrijdagavond in de eredivisie met 3-0 gewonnen van nummer vier Vitesse. Bryan Smeets, Lennart Thy en invaller Emanuel Emegha maakten de doelpunten voor de thuisploeg. Door de overwinning houdt Sparta hoop op Europees voetbal. Het stijgt naar de achtste plek, maar kan nog een positie zakken als Heracles dit weekend weet te winnen bij FC Twente.
Sparta begon prima aan de wedstrijd. Het kreeg na een kleine tien minuten al de eerste schietkans. Abdou Harroui zijn poging met links werd echter niet heel gevaarlijk en ging naast.
Vijf minuten later was Vitesse ook voor het eerst gevaarlijk. Smaakbaker Oussama Tannane mocht een vrije trap nemen, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Bryan Smeets kon daarna Sparta op voorsprong zetten. Sven Mijnans speelde de middenvelder knap vrij, maar een doelpunt werd voorkomen door Jacob Rasmussen.
Daarna brak een fase aan dat Sparta nog wat sterker werd. Dat konden de Rotterdammers ook vrij snel omzetten in een voorsprong. Na een knappe voorzet van Mario Engels aan de linkerkant van het veld kopte Bryan Smeets Sparta naar de 1-0. Die voorsprong werd tot rust, ondanks een goede kans voor Maximilian Wittek, vastgehouden.
Na rust kwam Vitesse nadrukkelijker in het spel voor. Het werd steeds gevaarlijker, maar kon de dreiging niet altijd omzetten in grote kansen. Via een aantal goede slidings wisten de Sparta-verdedigers de angel vaak uit de aanval te halen. Riechedly Bazoer kreeg na ongeveer 70 minuten voetbal wel een mogelijkheid op de gelijkmaker. Hij knalde, na een afgeslagen vrije trap, de bal op de lat van het doel van Maduka Okoye.
Vanaf dat moment drong Vitesse nog meer aan. Invaller Oussama Darfalou kopte uit een hoekschop bijvoorbeeld voorlangs. Maar het was Sparta dat weer tot scoren kwam. Lennart Thy kopte een hoekschop binnen: 2-0. Daardoor was de overwinning voor de ploeg van Henk Fraser binnen. Maar er kwam nog een doelpunt bij. Jongeling Emanuel Emegha kreeg na een scherpe counter de bal voor zijn voeten en bracht Sparta definitief in veilige haven.
Bekijk hieronder een interview met Sparta-aanvoerder Adil Auassar. Tekst loopt door onder video.
Adil Auassar na Sparta-Vitesse: 'Je hebt geen plezierige avond als je tegen mij staat'

Sparta-Vitesse 3-0 (1-0)

36’ Bryan Smeets 1-0
77’ Lennart Thy 2-0
80’ Emanuel Emegha 3-0
Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Meijers; Mijnans (Emegha 73'), Harroui, Smeets (Kharchouch 82'), Auassar; Engels (Heylen 73'), Thy