'Moord op Barendrechtse was duivelse opdracht'

Justitie heeft straffen van 15 en 18 jaar cel geëist voor een moord in Barendrecht. In juni vorig jaar werd een 35-jarige vrouw in haar woning aan de Harderwater doodgestoken.

De 26-jarige neef van de vrouw heeft bekend dat hij haar heeft gestoken. Hij zegt dat te hebben gedaan in opdracht van zijn oom, de echtgenoot van de vrouw.

Justitie ziet de echtgenoot als opdrachtgever voor de moord. Daarom is tegen hem de hoogste straf geëist, 18 jaar cel. De man uit Barendrecht ontkent iedere betrokkenheid.

Andere mannen
Volgens justitie heeft de man zijn vrouw laten ombrengen om zijn gezicht te redden. Het stel zou al langere tijd problemen hebben en de vrouw zou contacten hebben met andere mannen.

De neef heeft gezegd dat hij volledig afhankelijk was van zijn oom. Amir W. zou uit Pakistan zijn gevlucht omdat hij als moslim van de Ahmadiyya-stroming zou worden vervolgd. Oom Waheed W. bood hem onderdak en regelde een baan in Nederland.

'Duivels dilemma'
Zijn oom zou hem hebben gezegd dat hij af wilde van zijn vrouw Rashida, omdat zij psychisch niet in orde was en met andere mannen omging. Daarop zou hij Amir hebben gevraagd haar te doden.

Amir zou dat niet hebben geweigerd, uit angst dat anders hij of een familielid zou worden gedood. Advocaat Jaap Spigt:"Amir zat helemaal klem bij zijn oom. Het was een duivels dilemma voor een duivelse opdracht."

Amir heeft nog verklaard dat hij in de woning in Barendrecht niet in staat was zijn tante te vermoorden. Zij zou zijn overleden doordat er een worsteling ontstond. Daarbij zou zij ook zichzelf zou hebben geraakt toen ze het mes van Amir wilde afpakken. Justitie gelooft dat verhaal niet omdat het slachtoffer 29 steekwonden had, waarvan meerdere dodelijk.

Snikken
Oom Waheed stelt dat zijn neef op eigen houtje heeft gehandeld. In zijn eerste verklaring had hij gezegd af te weten van de moordplannen, maar later heeft hij dat ingetrokken. Waheed barstte in snikken uit tijdens zijn slotwoord. Met de koran voor zich: "Ik zweer op God dat ik onschuldig ben. Ik hield zoveel van mijn vrouw. Ik deed alles voor haar."

Zijn advocaat, Haroon Raza, speelde nog een bijzondere rol. Door zijn eigen Pakistaanse roots kon hij het Punjabi dat de verdachten spreken verstaan. Hij corrigeerde meermalen de tolken, als er volgens hem vertaalfouten werden gemaakt.

Daarnaast wees de advocaat op de speciale, culturele context van Pakistan. "Dat is een corrupt land. Het is een koud kunstje daar mensen te laten vermoorden. Waarom zou mijn cliënt dat in Nederland doen, als dat in Pakistan 'legaal' kan?"

De Rotterdamse rechtbank doet op 4 november uitspraak.

Deel dit artikel: