Rotterdams theater over hokjesdenken

Jonge Rotterdamse moslima's stellen in het theater de gevolgen van hokjesdenken aan de kaak. In de voorstelling Meysara van het Rotterdams Wijktheater vertellen de dames hun persoonlijke verhalen.

"Is dat wat je ziet ook altijd wat je krijgt? Is wie ik ben afhankelijk van jouw beeld van mij? Dat soort vragen komen aan de orde", vertelt Fatima Lamkharrat die in het dagelijks leven sociaal werker is.

Nu staat Fatima samen met Leyla en Jaoualia met haar eigen verhaal op het podium in een stuk van het Rotterdams Wijktheater. Fatima: "wij willen niet vooral beoordeeld worden op bijvoorbeeld onze hoofddoek. Ik draag er geen, maar dat zegt niks over mijn politieke mening bijvoorbeeld.''

Wijktheater
"In Meysara delen echte Rotterdammers hun persoonlijke verhalen in de strijd tegen vervreemding. En dat is precies waar het bij het Rotterdams Wijktheater om draait", zegt regisseur en tekstschrijfster Jasmina Ibrahimovic.

"Deze meiden willen vooral zichzelf zijn en niet moslim, Turks, Marokkaans, of wat dan ook. Ze maken dit op een grappige en ontroerende manier duidelijk aan het publiek", aldus Ibrahimovic .

Donderdag en vrijdag staat de theatervoorstelling Meysara in het Islemunda Theater in Rotterdam. Vanaf december is de voorstelling te zien de Rotterdamse Schouwburg.

Deel dit artikel: