nieuws

Dordts inloophuis voor kankerpatiënten opent deuren

ROTTERDAM - Mensen die kanker hebben of hadden kunnen zich hierdoor wel eens onbegrepen en eenzaam voelen. Wie behoefte heeft aan een luisterend oor kan vanaf nu terecht bij Helianthus in Dordrecht. Dat is een speciaal inloophuis voor kankerpatiënten gerund door vrijwilligers.
Irene Zirikzee kreeg vijf jaar geleden te horen dat ze borstkanker had. Na die diagnose zocht ze duidelijk een plek om haar verhaal te kunnen doen, want in het ziekenhuis heeft het personeel daar te weinig tijd voor. “En dat terwijl het juist zo belangrijk is om af en toe je hart even te luchten”, vertelt Zirikzee.
Laagdrempelig
Uiteindelijk kwam ze terecht bij een inloophuis in Den Bosch. “Ik heb dat als zo enorm positief ervaren. En ik vind gewoon dat de regio Drechtsteden ook zoiets verdient.''
''Zo ontstond het idee voor Inloophuis Helianthus. Speciaal opgeleide gastvrouwen staan er klaar voor een praatje. Maar ook juist niet praten mag. We hebben allerlei activiteiten zoals yoga, maar ook boeken en puzzels. Het moet laagdrempelig zijn en mensen moeten zich vooral kunnen ontspannen.”
Partners
Toch is het inloophuis zeker niet alleen voor patiënten bedoeld. “We zijn er ook voor partners en andere naasten. Die voelen zich vaak erg machteloos, maar met hun zieke partner erover praten doen ze niet, want die hebben het al zwaar genoeg. Maar ook oud-patiënten zijn welkom. Want iedereen denkt dat alles goed is zodra je beter bent, maar vaak komt dan de emotionele verwerking pas.”
Het inloophuis aan de Singel in Dordrecht is voorlopig vier dagdelen open; op dinsdag- en vrijdagochtend en woensdag- en donderdagmiddag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl