CORONACRISIS

Liveblog teruglezen: Opnamestop bij Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis opgeheven, Europese Commissie overtuigd dat covid-reispas voor zomervakantie klaar is

Liveblog
Liveblog © Rijnmond
Hier kun je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van maandag 10 mei lezen.
- Viruswaarheid verliest rechtszaak: coronamaatregelen kunnen blijven 
- RIVM start onderzoek naar langetermijneffecten coronavaccins
- Longfonds: Driekwart mensen na corona nog niet volledig aan het werk
- Kuipers: bocht naar beneden in ziekenhuizen lijkt gemaakt
- Ministerie niet blij met huisartsen die vaccinresten verdelen

21:47 Niet iedere GGD registreert coronavaccinatie in het gele boekje

Niet alle GGD's werken mee aan het registreren van coronavaccinaties in het zogenoemde gele boekje, meldt Nieuwsuur. Het vaccinatieboekje is een officieel, meertalig vaccinatieregistratiesysteem van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin, en door onder meer Duitsland en Oostenrijk erkend als vaccinatiebewijs.
Volgens de GGD is het papieren, Nederlandstalige registratiebewijs dat iedere gevaccineerde krijgt belangrijker dan het gele boekje. Daarnaast laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat de EU werkt aan een vaccinatiebewijs met een "interoperabele, digitaal leesbare QR-code". Daar voldoet het gele boekje niet aan.

21:00 Burgemeesters akkoord met voorgenomen versoepelingen

Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, schaart zich achter het plan van het demissionair kabinet om volgende week een aantal coronamaatregelen te versoepelen, mits de besmettingscijfers blijven dalen. Voorzitter Hubert Bruls zegt dat het "met de zomer in zicht wenselijk is terug naar het oude normaal te gaan".

20:50 Opnamestop bij Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland opgeheven

De opnamestop bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis is inmiddels weer opgeheven. Het ziekenhuis heeft een deel van de coronapatiënten kunnen overplaatsen. Geplande operaties gaan door, wel heeft het ziekenhuis 66 procent van de operaties af moeten schalen.

20:25 Opnamestop bij Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland vanwege toestroom coronapatiënten

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis kan geen patiënten meer opnemen die zuurstof nodig hebben of naar de intensive care moeten. Door de toestroom van coronapatiënten heeft het ziekenhuis geen bedden meer beschikbaar voor deze patiënten.
Patiënten die andere zorg nodig hebben kunnen nog wel terecht op de andere afdelingen van het ziekenhuis. Van de twintig intensive care-bedden die het ziekenhuis heeft zijn er inmiddels negentien bezet. Het laatste bed wordt vrijgehouden voor het geval een de toestand van een patiënt in het ziekenhuis zo verslechterd dat een plek op de intensive care nodig is.

20:10 Europese Commissie overtuigd dat covid-reispas voor zomervakantie klaar is

De Europese Commissie ziet geen enkele reden waarom lidstaten, waaronder Nederland, niet al op 1 juli van start kunnen met het covid-certificaat waarmee reizen binnen de EU makkelijker wordt. Premier Rutte suggereerde afgelopen zaterdag dat het systeem pas 'opgeleverd' wordt op 21 juni en dat landen daarna "tot zes weken de tijd hebben om het nationaal te implementeren". Deze lezing wordt door de Europese Commissie van de hand gewezen.

18:11 Ministerie niet blij met huisartsen die vaccinresten verdelen

Het ministerie van Volksgezondheid is niet te spreken over het initiatief van een groep huisartsen om vaccinresten te verdelen onder geïnteresseerden die zich via een website kunnen aanmelden. "Dit lijkt sympathiek, maar het is geen verstandig idee", laat het ministerie weten. "De vaccins zijn van het RIVM, zij bepalen de verdeling. Dit is niet aan anderen."
Artsen die vaccins over hebben kunnen dat via 'vaccinatiemakelaars' van het RIVM laten herverdelen. "RIVM-makelaars volgen de landelijke strategie: de meest kwetsbaren en ouderen eerst. Dit initiatief doet dat niet." Het ministerie wijst er verder op dat er maar weinig vaccins overblijven en dat er nog steeds schaarste is.

16:51 Website voor gratis zelftesten voor studenten gelanceerd

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een website gelanceerd waarop studenten en medewerkers van het hoger onderwijs gratis een zelftest kunnen aanvragen. Voor het mbo komen de gratis zelftesten vanaf juni beschikbaar.
Sinds 26 april mogen studenten weer ongeveer één dag per week fysiek onderwijs volgen. Daarbij lopen ze het risico het virus over te dragen, doordat jonge mensen vaak zelf minder of geen last hebben van een besmetting. Demissionair minister van Engelshoven (Hoger Onderwijs) roept studenten en medewerkers daarom op gebruik te maken van een zelftest, om zo een uitbraak te kunnen voorkomen.
Het advies luidt om iedere week een zelftest af te nemen. Deelname is vrijwillig.

16:00 Kuipers: bocht naar beneden in ziekenhuizen lijkt gemaakt

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is optimistisch over de situatie in de ziekenhuizen. "De bocht naar beneden lijkt nu echt gemaakt", zei hij tijdens zijn wekelijkse persmoment.
De voorbije week daalde het aantal ziekenhuisopnames met 12 procent en de IC-opnames met 13 procent. Dat is nog niet de 20 procent daling die het Outbreak Management Team het kabinet heeft geadviseerd om voor de zekerheid aan te houden voordat er opnieuw kan worden versoepeld. Maar Kuipers wees erop dat het nog ruim een week duurt voordat de versoepelingen ingaan die het kabinet waarschijnlijk morgen aankondigt. Mochten de cijfers tegenvallen de komende dagen, dan kan het besluit nog worden ingetrokken. "Maar op dit moment is de trend omlaag."

13:54 Ook dit jaar geen Vlaggetjesdag vanwege corona

Ook dit jaar gaat Vlaggetjesdag niet door, hebben Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen en de gemeente Den Haag besloten. Het oer-Hollandse evenement, waarbij gevierd wordt dat de eerste nieuwe haring aan land wordt gebracht, stond gepland op 19 juni.
Ondanks dat er steeds meer mag en de horeca weer deels open is, vindt de organisatie het evenement niet gepast. "We vinden het erg jammer dat we dit jaar opnieuw onze bezoekers uit binnen- en buitenland niet tijdens Vlaggetjesdag kunnen ontvangen. Maar we gaan ervan uit dat we iedereen volgend jaar met een waanzinnig programma kunnen verrassen", laat een woordvoerder weten aan het ANP.
Volgend jaar wordt Vlaggetjesdag voor de 75ste keer gehouden. Het evenement in Scheveningen trok voor corona tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers. De Hollandse Nieuwe haring is wel gewoon vanaf 16 juni voor iedereen te koop in de winkel en in viskramen.

12:16 RIVM start onderzoek naar langetermijneffecten coronavaccins

Het RIVM gaat onderzoek doen naar de effectiviteit van de verschillende coronavaccins op de langere termijn. De instantie wil daarmee inzicht krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoelang die standhoudt.
Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Volgens het RIVM zijn de effectiviteit en de veiligheid van de vaccins wel onderzocht, maar niet de beschermingsduur.
Met het onderzoek zullen 50.000 Nederlanders in verschillende leeftijdscategorieën vijf jaar lang worden gevolgd. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan zich aanmelden, schrijft het RIVM.

11:02 Viruswaarheid verliest rechtszaak: coronamaatregelen kunnen blijven

De coronamaatregelen hoeven niet van tafel, oordeelt de rechtbank in Den Haag in een kort geding dat actiegroep Viruswaarheid had aangespannen. Volgens de rechter is er voldoende wettelijke basis voor de maatregelen.
In het kort geding tegen de staat eiste Viruswaarheid vorige week dat alle coronaregels per direct zouden worden geschrapt, omdat die in strijd zouden zijn met de grondrechten en internationale verdragen. Volgens de actiegroep mogen "crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten" alleen onder heel strenge voorwaarden worden genomen. Zo had de staat er officieel de noodtoestand voor moeten uitroepen, aldus Viruswaarheid.
Heel Nederland wordt door de maatregelen "in een detentieregime" gehouden, betoogde de actiegroep in de rechtszaal. Maar volgens de staat ziet Viruswaarheid de ernst van de coronasituatie niet in en leeft de groep "in een andere werkelijkheid". Ook zou het niet nodig zijn om de noodtoestand uit te roepen om de maatregelen te rechtvaardigen.

10:40 Winkeliers kregen 20 miljoen van PostNL om open te blijven

PostNL heeft winkeliers tijdens de afgelopen lockdown bij elkaar 20 miljoen euro betaald om open te blijven, meldt de NOS. Dat zegt het bedrijf bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.
Winkeliers met een PostNL-punt kregen vanaf half december een vergoeding om open te blijven, als ze eigenlijk door de lockdown moesten sluiten omdat ze niet-essentiële goederen verkopen. Bij elkaar gaat het volgens de Vereniging van Postale en Bancaire Retailers (VVP), waar ook winkels met een postpunt bij zitten, om 3000 winkels.

09:35 Longfonds: Driekwart mensen na corona nog niet volledig aan het werk

Ruim driekwart van de mensen met langdurige klachten is nog niet volledig aan het werk, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 mensen. Verreweg het grootste gedeelte van de groep met langdurige klachten voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht.
De klachten die het meest voorkomen onder de ondervraagden zijn vermoeidheid, kortademigheid en concentratieverlies. Ruim drie op de tien ondervraagden zegt geen nazorg te hebben gehad na een Covid-besmetting.

09:27 Alarm om 'schaduwvakanties' in de zomer

Nederlandse vakantieparken en campings moeten op hun hoede zijn voor schaduwvakanties. Dat zijn vakanties die voor de zekerheid in Nederland worden geboekt, maar worden geannuleerd als een buitenlandvakantie alsnog kan. ABN Amro waarschuwt ervoor in een rapport over de stand van het toerisme.
Bijna driekwart van de vakantiehuisjes en campingplekken is nu al geboekt voor de zomer, terwijl een ruime meerderheid van de Nederlanders zegt dat de bestemming afhangt van de corona-ontwikkelingen.
Zulke schaduwvakanties hoeven voor vakantieparken geen grote strop te zijn, omdat de annuleringsvoorwaarden zijn aangescherpt. Maar een annulering levert nog steeds minder op dan 'normale verhuur'.

09:02 Fieldlab: Evenementen kunnen veilig, politiek nu aan zet

Na drie maanden heeft de Fieldlab-organisatie voldoende data om de politiek te adviseren over het veilig organiseren van evenementen. Er staan nog een paar test-evenementen op het programma, maar nu is er al wel een duidelijk beeld, zegt de organisatie.
Evenementen, voorstellingen en congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan, zegt Pieter Lubberts, programma-manager van Fieldlab, in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben gezien dat je in bepaalde fases bij evenementen waarbij je minder contacten hebt, zoals een theater of voetbalwedstrijd, zelfs veilig de anderhalve meter kan loslaten."
Het gaat daarbij om zogeheten type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn. "Maar het kan zijn dat je bij festivals bijvoorbeeld nog wel een sneltest moet doen", aldus Lubberts.
Maar hoe bemoedigend de vooruitzichten ook zijn, Lubberts benadrukt dat een evenement tijdens een pandemie nooit 100 procent veilig zal zijn. "Dat zullen we ook nooit beweren, want er zal altijd een risico zijn dat er besmettelijke mensen naar een evenement komen. Maar we kijken wel naar hoe dat zo veilig mogelijk kan en we hebben we geconstateerd dat dat kan."
Volgens Fieldlab is het nu aan de politiek om er wel of niet iets mee te doen. "In de tussentijd gaan wij door, want we knokken voor een sector waar 100.000 mensen in werken. Maar ook uit maatschappelijk belang, voor mensen die graag weer ergens naartoe willen."