Grapperhaus: Grensoverschrijdende trainingsvormen bij opleiding politiehonden

Minister Grapperhaus van Justitie vindt dat sommige trainers bij het opleiden van politiehonden grensoverschrijdende trainingsvormen toepassen. Hij laat onderzoeken of in de aankoopcontracten een boeteclausule kan worden opgenomen om de trainers aan te pakken. Hij schrijft dat in antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het tv-programma Zembla, waarin aanhoudingen in Rotterdam en Rhoon centraal stonden.

Zembla toonde begin maart schokkende beelden van de trainingen van politiehonden. Bij het opleiden werden de honden met kettingen geslagen, werden stroomstoten toegepast en veedrijvers toegepast. Volgens Grapperhaus wordt door slechts een paar verenigingen die de honden trainen de normen overschreden.

Naar aanleiding van de uitzending begon justitie in Oost-Brabant een onderzoek. Volgens Grapperhaus richt het onderzoek zich op één vereniging.

Grapperhaus schrijft ook dat een groep politiehonden vooral functioneert met behulp van een halsband waaruit stroomstoten worden gegeven, de e-collar. Volgens de minister is het niet mogelijk om de dieren buiten dienst te stellen. "Onmiddellijke afkeuring van deze groep honden zou direct een onaanvaardbaar operationeel probleem opleveren." Grapperhaus schrijft ook dat wordt geprobeerd om het aantal dieren met zo'n halsband zo snel mogelijk af te bouwen.

Meer over dit onderwerp:
POLITIE ROTTERDAM NIEUWS
Deel dit artikel: