nieuws

Vrouwen runnen de stad in WOI

ROTTERDAM - Nederland is tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Toch heeft het uitbreken van de oorlog invloed op de bevolking. Veel mannen worden opgeroepen voor het leger, waardoor de rol van de vrouwen in het dagelijks leven groter wordt.
In deze tijd richt de Rotterdamse Elisabeth Baelde het Vrouwencomité op. Dit comité dient als schakel tussen vrouwen die hulp willen verlenen en vrouwen die hulp nodig hebben. Tot en met 1918 wordt door het Vrouwencomité onder andere kleding verzameld, gemaakt en uitgedeeld. Verder zorgt het comité voor voedsel.
Er wordt nauwkeurig bijgehouden wie wat gekregen heeft, zodat geen ongelijkheid kan ontstaan. De administratie is bijzonder nauwkeurig. Iemand die al een pakket lakens heeft gekregen, hoeft niet meer te rekenen op een nieuw pakket.
Het is niet voor iedereen mogelijk om lid te worden van het comité. Er mag alleen worden toegetreden op uitnodiging. De nieuwe leden van het Vrouwencomité krijgen uitgebreid les in de kunst van het breien en haken. Mede dankzij de precisie waarmee het comité bestuurd wordt en de manier waarop de vrouwen te werk gaan, worden Elisabeth Baelde en het Vrouwencomité om hulp gevraagd door het Rijk.
De oprichtster van het Vrouwencomité Elisabeth Baelde wordt gezien als één van de Rotterdamse grondlegsters voor de vrijheid en onafhankelijkheid van vrouwen en meisjes zoals wij die tegenwoordig kennen. Ze werd vanwege haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Toch is er eigenlijk weinig bekend over haar werk. Jacky Schouwenburg van het Stadsarchief probeert hier wat aan te veranderen.