CORONAVIRUS

Dit zijn de versoepelingen (en de coronaregels die blijven gelden)

Een coronatest
Een coronatest © Archief
Als de daling van de ziekenhuiscijfers doorzet, kan stap 2 van het openingsplan van het demissionaire kabinet volgende week worden gezet. Dat zal niet afhangen van "een enkele procent". Dat is dinsdagavond bekendgemaakt in de persconferentie over de coronamaatregelen.
Een definitieve knoop is nog niet doorgehakt, maar komende maandag wordt besloten of twee dagen later versoepelingen kunnen volgen. Momenteel gaat het kabinet ervan uit dat deze stap gezet kan worden, maar er kan alsnog "op de pauzeknop gedrukt worden". Wel is al duidelijk dat het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld niet wordt verlengd na 15 mei.
Het kabinet kijkt maandag of het aantal besmettingen en de ziekenhuisbezetting blijven dalen. Zijn die cijfers goed genoeg, dan kan stap 2 vanaf 19 mei ingaan. Dat betekent dat doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen, onder voorwaarden weer open kunnen. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat alles buiten open is, maar bijvoorbeeld de attracties binnen niet. "Zo is de Python-achtbaan in de Efteling dan wel open, maar Villa Volta niet", zei Rutte vanavond.

Maximaal dertig mensen

Daarnaast kunnen sportscholen en binnenzwembaden weer open, en buitensporten in teamverband is dan weer mogelijk, net als kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen. In sportscholen, binnenzwembaden, muziekscholen en cultuurcentra mogen maximaal dertig mensen tegelijk binnen worden ontvangen. Ook het sporten buiten is voor maximaal dertig man toegestaan, op 1,5 meter afstand. De kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij zwembaden. Ook sekswerkers mogen weer de deuren openen.
Ook worden de openingstijden van de terrassen uitgebreid, iets wat eigenlijk niet bij de officiële tweede stap hoort, maar een aanvulling op het openingsplan is. De terrassen kunnen dan in plaats van 12.00 uur tot 18.00 uur open van 6.00 uur tot 20.00 uur.
Oorspronkelijk zou stap 2 van het openingsplan op 12 mei ingaan, maar dat werd door het kabinet al met zeker een week uitgesteld omdat de ziekenhuisopnames nog niet terugliepen.

Negatieve reisadvies voor de hele wereld loopt per 15 mei af

Per 15 mei loopt het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld af, en wordt het weer mogelijk dat landen op 'geel' of 'groen' worden gezet, wat wil zeggen dat ernaartoe reizen niet meer afgeraden wordt. Dat betekent nog niet dat toeristen zonder voorwaarden naar die landen toe kunnen; in veel landen zijn Nederlanders nog niet welkom zonder negatieve test of quarantaine.
Daarnaast wordt over twee weken een beslissing genomen over het weer volledig openen van de middelbare scholen. Die versoepeling zou dan in de week van 31 mei in moeten gaan. In de scholen hoeft dan ook niet langer 1,5 meter afstand gehouden te worden, want dat is in een vol gebouw niet mogelijk. Nu is het voortgezet onderwijs gedeeltelijk open, waarbij de helft van de tijd fysiek les wordt gegeven en de andere helft online onderwijs.
Een aantal coronamaatregelen wordt in deze stap nog niet losgelaten. Zo zijn er natuurlijk de basismaatregelen: houd 1,5 meter afstand, was vaak je handen en blijf thuis bij klachten. Maar ook het advies om thuis maximaal twee bezoekers te ontvangen verandert niet en de toegestane groepsgrootte blijft ook buiten maximaal 2 personen. Dat wordt pas versoepeld naar vier personen in stap 3.
In stap 3 kunnen ook de doorstroomlocaties binnen, zoals bibliotheken en monumenten, restaurants en culturele instellingen open zonder toegangstesten. De maatregelen voor sporten buiten en binnen worden dan uitgebreid. Met toegangstesten zouden op dat moment evenementen georganiseerd kunnen worden.
Op 1 juni wordt meer bekend over stap 3.