Hoge boete voor Oasis of the Seas

De eigenaar van het grootste cruiseschip ter wereld Oasis of the Seas krijgt waarschijnlijk een boete van een paar honderdduizend euro. Tijdens werkzaamheden bij Keppel Verolme in de Botlek werden verschillende overtredingen geconstateerd.

Het schip heeft de afgelopen twee weken een grondige opknapbeurt gekregen bij de werf.

De inspectie sociale zaken en werkgelegenheid bracht woensdag een eerste bezoek en keerde vrijdag met een grotere groep inspecteurs terug. Werknemers die voor de opknapbeurt waren ingevlogen, hadden geen geldige werkvergunning en moesten langer dan toegestaan werken. Het gaat dus niet om bemanningsleden van het schip.

De inspecteurs spraken met 40 van de aanwezige 77 Filippijnse arbeidskrachten. De Aziaten bleken niet over een geldige tewerkstellingsvergunning te beschikken. Ook acht Zuid-Amerikanen konden dat document niet tonen. Per overtreding kan de inspectie een boete opleggen van 12.000 euro.


Ook de arbeidstijdenwet werd ruimschoots overtreden. Sommige personeelsleden werkten 14 tot 16 uur per dag. De hoogte van de boete voor deze overtredingen moet nog worden vastgesteld.


De rekening voor de overtreding gaat naar Royal Caribbean Cruises, de eigenaar van het schip, in Miami.


De Oasis of the Seas verlaat dinsdagmorgen het dok in de Botlek. Om 7.30 uur legt het schip aan bij de Wilhelminakade. Om 17 uur vertrekt de Oasis naar Southampton. Om 19.45 uur wordt het schip bij Hoek van Holland verwacht.

Deel dit artikel: