Gerechtshof: geen enkelband voor Van der Graaf

Volkert van der Graaf hoeft definitief geen enkelband meer om. Ook mag de moordenaar van Pim Fortuyn weer in Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Hilversum, Den Haag en Tilburg komen. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Van der Graaf had eerder een kort geding aangespannen tegen de Staat, omdat hij af wilde van de voorwaarden die waren gesteld aan zijn vervroegde vrijlating. Hij won dat geding en de rechter bepaalde eind juli dat zijn enkelband af mocht en dat hij overal mag komen waar hij wil.

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep, maar heeft dinsdag nul op het rekest gekregen. Het hof vindt niet dat er voorwaarden moeten worden gesteld om te voorkomen dat Van der Graaf ooit weer de fout in gaat. "Er moet ook rekening worden gehouden met de belangen van Van der Graaf", schrijft het hof. Bovendien is de periode sinds eind juli goed verlopen en heeft Van der Graaf zich netjes gedragen.

Het OM was juist in beroep gegaan, omdat een locatieverbod "van belang is als risicobeperkende factor met het oog op recidive''. De beperkingen waren volgens het OM niet voor niets ingesteld.

Beperkende voorwaarden
Van der Graaf kwam begin mei op vrije voeten na een celstraf van 12 jaar. In 2002 schoot hij LPF-politicus Pim Fortuyn dood op het Mediapark in Hilversum. Hij kreeg daarvoor 18 jaar cel, maar mocht de gevangenis verlaten nadat hij tweederde van de straf had uitgezeten.

Voorwaarden voor de vervroegde vrijlating waren dat hij een enkelband kreeg, een locatieverbod, een contactverbod met Fortuyns familie, een mediaverbod en hij moest zich elke week melden bij de reclassering. Een deel van die voorwaarden zijn nu dus geschrapt.

Deel dit artikel: