Kleinere kramen voor marktkooplui Rotterdam

Er is grote onrust ontstaan bij de marktkooplui in het centrum van Rotterdam. De gemeente gaat op het plein bij de Binnenrotte meer groen aanleggen en daardoor mogen kramen niet groter zijn dan 30 vierkante meter.

Dat is voor veel kooplieden een halvering van hun huidige kraam. Marktkooplieden zijn dan ook bang dat gedwongen ontslag niet kan uitblijven. Inmiddels is de onrust zo erg toegenomen dat de verkopers overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente.

Nella Romijn heeft samen met haar twee dochters een groente- en fruitkraam. "Zeg het maar", zegt de verontruste verkoopster. "Ik werk met mijn twee dochters. Wie van de twee moet ik ontslaan? Er eten drie gezinnen van onze onderneming."

Oude regels
Vanwege de opknapbeurt worden de oude regels voor de weekmarkt weer gehanteerd. Dat betekent dat iedere kraam weer 5 meter breed en 6 meter diep mag zijn.

Fred Marree van Stadsbeheer Rotterdam houdt het hoofd koel: "We hebben met elkaar afgesproken dat we kiezen voor lange rijen met meer kramen, dan kunnen ze dus niet dieper zijn dan 6 meter".

Onbegrip
De marktkooplieden voelen zich sinds de bouw van de Markthal van het kastje naar de muur gestuurd. Er is te weinig begrip bij het gemeentebestuur voor de ondernemers van de markt en dus komen ze in actie.

"We gaan naar de voorzieningenrechter. Ik wil weten of de rechter ook voor bomen kiest in plaats van voor de mensen op de werkvloer", aldus Rob van Drunnen, die al jaren met dameskleding op de markt staat.

Deel dit artikel: