CORONACRISIS

Liveblog teruglezen: geen Muziek op Rhoon dit jaar, landelijk 7 miljoenste prik gezet

Liveblog
Liveblog © Rijnmond
In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van donderdag 13 mei terug.
- Dit zijn de effecten van corona op moskeeën
- Het RIVM meldt woensdag 866 nieuwe coronabesmettingen in onze regio
- De Jonge tegen coronaprik in gele vaccinatieboekje

21:45 - Wetenschappers: meer aandacht voor ventilatie bij bestrijding corona

Zet meer in op ventilatie in de strijd tegen corona, zeggen 39 wetenschappers van over de hele wereld in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Volgens het RIVM is het niet duidelijk of aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus, maar de wetenschappers zeggen dat het RIVM achterloopt, als een van de weinige wetenschappelijke instituten in de wereld.
"In andere landen hebben ze dit probleem al veel eerder ingezien en is men al veel langer bezig met ventilatiemogelijkheden", stelt Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft en medeauteur van het Science-artikel.
Goede ventilatie kan volgens de deskundigen voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, minuscule deeltjes in de lucht die langdurig blijven zweven.

20:00 - Geen Muziek op Rhoon dit jaar

Muziek op Rhoon gaat dit jaar niet door. Het festival op het terrein achter het Kasteel van Rhoon stond gepland in het laatste weekend van juni, maar is verplaatst naar 25 juni volgend jaar. De organisatie wil een festival zonder anderhalve meter en mondkapjes, maar of dat dit jaar al kan is volgens de organisatie nog te onzeker.
Een festival met een beperkt aantal bezoekers is voor de organisatie ook geen optie, omdat meer dan 80 procent van de kaarten al verkocht zijn.

15:45 - 737 nieuwe coronabesmettingen in de regio

Het RIVM meldt donderdag 737 nieuwe coronabesmettingen in onze regio. Dat zijn er minder dan de 866 van woensdag. Dinsdag stond de teller nog op 569 nieuwe besmettingen. Het weekgemiddelde staat nu op 785 besmettingen.
Er zijn, net als woensdag, 2 nieuwe sterfgevallen in onze regio. Zij komen uit de Hoeksche Waard en Nissewaard. Verder meldt het RIVM 6 nieuwe ziekenhuisopnames, dat zijn er minder dan de 10 van woensdag en de 13 van dinsdag.
Bekijk hier de landelijke cijfers en die uit jouw gemeente.

14:10 - 7 miljoenste vaccinatie gezet in Nederland

Vandaag is de 7 miljoenste vaccinatie gezet in Nederland. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge (zorg) op Twitter. Volgens De Jonge beginnen we steeds meer het effect van de vaccinaties te merken en is er daardoor meer ruimte om elkaar te ontmoeten.

12:43 - Vaccineren kan nu ook in Barendrecht

De GGD is donderdag ook in Barendrecht gestart met het vaccineren tegen het coronavirus. Mensen die een uitnodiging van het RIVM hebben gekregen, kunnen voor hun prik terecht in sporthal De Bongerd aan de Dierensteinweg 6.

12:00 - Ruim kwart van EU-bevolking weigert vaccin

Meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie zal een coronavaccin weigeren. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Eurofound. Voor het onderzoek zijn tienduizenden EU-burgers in 27 lidstaten ondervraagd.
Met name in Oost-Europa is de vaccinatiebereidheid laag: in Bulgarije weigert 61 procent van de ondervraagden een prik. In Nederland gaat het om 30 procent.
In landen waarbij mensen vooral hun informatie van sociale media halen, zijn mensen minder bereid om een vaccin te nemen. Volgens de onderzoekers komt dat vooral door de hoeveelheid nepnieuws op Facebook en Youtube.

08:25 - De Jonge tegen coronaprik in gele vaccinatieboekje

Demissionair minister De Jonge vindt niet dat de GGD’s de coronavaccinatie moeten noteren in het ‘gele vaccinatieboekje’. Dat boekje is het bewijs waarin vaccinaties kunnen worden opgenomen, zoals tegen de gele koorts op hepatitis.
Volgens uitgeverij SDU wordt het gele boekje gezien als een internationaal bewijs en kan het coronavaccin er makkelijk aan toegevoegd worden.
Sommige GGD’s zijn niet bereid om die prik op te schrijven in het boekje en De Jonge staat daarachter. Hij weerspreekt dat het boekje een internationale status heeft. Ook zou het teveel extra werk opleveren voor de GGD-medewerkers

06:33 - Meer bijwerkingen bij combineren vaccins

Het combineren van de vaccins van AstraZeneca en Pfizer kan ertoe leiden dat mensen na de tweede prik vaker bijwerkingen ervaren zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een Brits onderzoek, waar bijna vijfhonderd mensen aan meededen.
De deelnemers kregen vier weken na de eerste prik een tweede vaccin. Het lot bepaalde wie twee keer Pfizer kreeg, wie twee keer AstraZeneca en wie eerst met Pfizer werd geprikt en daarna met AstraZeneca of andersom.
Deelnemers die twee verschillende vaccins ontvingen, rapporteerden na hun tweede prik meer bijwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn dan mensen die twee keer hetzelfde vaccin kregen. Hoofdonderzoeker Matthew Snape zegt dat er geen veiligheidsrisico's zijn opgetreden.

06:00 - Uitgestelde operaties mogelijk in ander ziekenhuis

Patiënten die wachten op een operatie, die is uitgesteld door de coronacrisis, moeten daarvoor mogelijk naar een ander ziekenhuis. Demissionair Minister Van Ark zegt dat er wordt overwogen om uitgestelde behandelingen te verspreiden over het land, zoals nu ook al met coronapatiënten gebeurt.
Van Ark wil daarmee voorkomen dat de ene regio de inhaalslag al helemaal heeft gemaakt, terwijl de andere regio nog veel operaties moet inhalen.
Het plan wordt volgens Van Ark gemaakt in samenspraak met de zorgsector.