nieuws

Alle Silbertanne-moorden in kaart gebracht

Luger.cropresize.tmp.jpg
Luger.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM -   Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn alle zogeheten Silbertanne-moorden in kaart gebracht. De koelbloedige moordacties kostten aan 45 onschuldige Nederlanders het leven. Elf slachtoffers overleefden de vergeldingsacties van de commando's, zo blijkt uit een boek van historica Inger Schaap. Tot nu toe waren 48 slachtoffers van de Silbertanne-moorden bekend. Daar zijn er nu 8 bij gekomen. De moorden, uitgevoerd door Nederlandse SS-ers waren gericht tegen het verzet, met als doel om de ondergrondse te ontwrichten.  De Silbertanne-moorden vonden plaats door heel Nederland, onder meer in Rotterdam, waar op 30 augustus 1944 twee moorden plaatsvonden. De acties van de Silbertanne-commando's kwamen onlangs weer in de belangstelling door het proces tegen oorlogsmisdadiger Heinrich Boere in maart dit jaar.  Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn alle zogeheten Silbertanne-moorden in kaart gebracht. De moordacties kostten aan 45 Nederlanders het leven, onder meer in Rotterdam.  
Elf slachtoffers overleefden de vergeldingsacties van de commando's, zo blijkt uit het boek Sluipmoordenaars van historica Inger Schaap. Het boek wordt donderdag gepresenteerd bij het Nederlands Instituut voorOorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam.
Tot nu toe waren 48 slachtoffers van de Silbertanne-moorden bekend. Daar zijn er nu 8 bij gekomen. De moorden, uitgevoerd door Nederlandse SS-ers waren gericht tegen het verzet, met als doel om de ondergrondse te ontwrichten.
De Silbertanne-moorden vonden plaats door heel Nederland. Twee van de liquidaties vonden plaats in Rotterdam, waar op 30 augustus 1944 Dirk Voskamp en Fulps Valstar uit Naaldwijkwerden doodgeschoten.
De acties van de Silbertanne-commando's kwamen onlangs weer in de belangstelling door het proces tegen oorlogsmisdadiger Heinrich Boere in maart dit jaar.