nieuws

'OV-chipkaart niet afschaffen, maar verbeteren'

ROTTERDAM - De OV-chipkaart moet verbeterd worden, niet afgeschaft. Dat zegt Jasper van Kuijk van de TU Delft in een reactie op de verklaringen van politici in Den Haag dat de OV-chipkaart niet gebruiksvriendelijk is en dat wel snel moet worden.
Volgens de universitair docent Van Kuijk heeft de komst van de OV-Chipkaart veel voordelen, maar ook een aantal nadelen.
Een van de grootste ergernissen is het veelvuldig moeten in en uitchecken zijn bij het overstappen op een trein of bus van een andere vervoerder.Van Kuijk: ''De Consumentenbond heeft uitgezocht dat als je van Emmen naar Den Bosch reist je 12 keer moet in en uitchecken bij alle overstappen. Dat is aan mensen niet te verkopen"
RET
Pedro Peters, directeur van de RET is het daar mee eens. Die werkwijze werd ooit gekozen door een meerderheid in de Tweede Kamer. Peters: "We hadden ooit zones en toen hoefde je alleen maar met een strippenkaart bestempelen. De politiek -Kamerbreed- wilde toen afrekenen op kilometers bij ieder vervoersbedrijf. Ja, dan moet je wel in en uitchecken. Dat is de politiek nu een beetje vergeten."
De spoorwegbedrijven houden volgend jaar een proef op de Valleilijn bij Amersfoort een proef waarbij je bij verschillende spoorbedrijven maar 1 keer hoeft in en uit te checken.
Van Kuijk wil ook dat op de kaart komt te staan of je bent ingecheckt, welk product erop staat, nu kan dan alleen bij de apparaten op de stations uitgelezen worden.
Achteraf betalen
De universitair docent van de TU Delft vindt dat de kaart moet blijven, maar dat de vervoersbedrijven snel met nieuwe functies moeten komen, zoals bijvoorbeeld de RET met het achteraf betalen van de reis.
Met deze manier is het ook veel makkelijker om reizigers die vergeten hebben uit te checken hun geld terug te betalen. Pas als dat allemaal werkt kan volgens Van Kuijk besloten worden tot betalen met bankpas of mobiele telefoon. Nu haast maken, terwijl de techniek niet helemaal uit ontwikkeld is zou alleen maar problemen veroorzaken. "Als we nu een verkeerde technologie kiezen, zitten we daar weer jaren aan vast", aldus Van Kuijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl