Wiskundedocent Erasmiaans wil cito-toetsen openbaar

De Rotterdamse wiskundedocent Karin den Heijer wil de Tweede Kamer op de hoogte stellen van fouten in rekentoetsen, maar ze mag er niet over praten. De rekentoetsen van het Cito worden nooit gepubliceerd en zijn geheim.

De geheimhouding bepaalt ook dat docenten niet mogen discussieren over de opgaven. En dat is juist de wens van Den Heijer die les geeft op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

"Ik krijg na afloop vragen leerlingen over de rekentoetsen. Ze zijn soms verontwaardigd en boos omdat er fouten in de vragen zaten. Ze zeggen dat het een rekentoets was maar het is een toets begrijpend lezen. Ik sta dan met een mond vol tanden, want de vragen zijn geheim. Ik mag ze niet inzien."

Den Heijer wil dat de opgaven openbaar worden: "Dat is belangrijk zodat we kunnen controleren of de kwaliteit van de vragen in orde is. Daar twijfel ik voortdurend aan."

Procedure
In april van dit jaar probeerde de wiskundedocent samen met onderwijsjournalist Ronald Buitelaar meer openheid af te dwingen via een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur). Het ging daarbij om de meest recente rekentoetsen voor VMBO, HAVO, VWO en MBO.

Het verzoek werd afgewezen door het College van Examens. Openbaarmaking zou leiden tot onevenredige benadeling van de Staat. Openbaar gemaakt opgaven zouden dan niet meer hergebruikt kunnen worden. Den Heijer: "Dat hergebruik is wonderlijk omdat het helemaal niet moeilijk is om nieuwe opgaven te bedenken."

Examensecretaris
Onlangs is Den Heijer geschrokken door een waarschuwing van de examensecretaris van
het Erasmiaans. "Hij zei: heb jij je wel gerealiseerd dat het verboden is te discussiëren over de opgaven van de rekentoetsen. Als ik dat doe, kom ik in problemen.''

''Toch wil ik Tweede Kamerleden informeren over de fouten in de rekentoetsen. Ik weet dat enkele Tweede Kamerleden hierin geïnteresseerd zijn gelukkig. Wat ik schokkend vind is dat ik ze niets over de toetsen mag vertellen. Tijdens het surveilleren bij examens heb ik vragen gezien waar fouten in zitten, maar ik kan deze vragen niet aan hen laten zien."

Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) laat in een reactie weten dat debatteren over de rekentoets ook voor het parlement taboe is. "Tot mijn ontsteltenis hebben VVD en PvdA een debat in de Tweede Kamer hierover geblokkeerd."

Ook Rog pleit voor openbaarmaking van de toetsen. En het belang van de staat dan? "Dat lijkt mij goed onderwijs", zegt Rog.

foto: voorbeeld toetsvraag

Deel dit artikel: