nieuws

Spectaculaire bevrijdingsactie van het verzet

ROTTERDAM - Het is 24 oktober 1944. Op het politiebureau Haagse Veer in Rotterdam zit een aantal mannen gevangen. Ze zijn eerder die week opgepakt bij een inval van de Duitsers in het Sint Franciscus Gasthuis, toen nog aan de Schiekade. In het Gasthuis huist verzetsgroep de Franciscusbrigade. Daar wordt ook het illegale blad De Wacht gemaakt.
De Duitsers zijn de activiteiten op het spoor gekomen nadat een jongen op de Schiekade wordt opgepakt met De Wacht op zak. De bezetter is al langer op zoek naar de mensen achter deze verzetskrant, die vaak dagelijks verschijnt. Daarnaast richten de Duitsers zich op Chris Roemer en Sijpesteyn, alias Karel. Deze twee mannen worden als kopstukken van het verzet gezien. Chris Roemer is de vader van huidig SP-leider Emile Roemer.
De overval op de leden van de Franciscusbrigade is op 20 oktober, vele van hen worden meegenomen en gevangen gezet op bureau Haagse Veer. Onder hen is Chris Roemer. Een dag later wordt Sijpesteyn thuis opgepakt. Roemer en Sijpesteyn worden zwaar ondervraag, mishandeld en tot de dood veroordeeld.
Op de ochtend van 24 oktober 1944 is er een schietpartij tussen het verzet en de Duitse Sicherheitsdienst op het Benticnkplein. Over en weer vallen er doden en enkele leden van de Knokploeg Rotterdam worden gearresteerd. Die gebeurtenis en de wetenschap dat er vanuit Duitsland twee officieren van de Gestapo onderweg zijn voor een laatste verhoor van Roemer en Sijpesteyn, zijn voor de Knokploeg Rotterdam reden om in te grijpen.
Dezelfde dag is er een spectaculaire bevrijdingsactie. Met hulp van binnenuit weet de Knokploeg Rotterdam veertig gevangenen uit het bureau Haagse Veer te bevrijden.
De Duitsers komen direct met represailles: vier gevangenen die niet zijn bevrijd, worden dood geschoten. De lichamen van deze vier slachtoffers moeten van de Duitsers tot 25 oktober 17.00 uur blijven liggen. Een waarschuwing voor de Rotterdammers.
Nog altijd is er een gedenkplaat aan het bureau Haagse Veer aan het Doelwater in Rotterdam. Daarop staan de namen van de vier slachtoffers.
De gebeurtenissen in die oktoberweek van 1944 maken onderdeel uit van het boek 'Onze vaders in het verzet' van Aad Koster en Pierre Pijpers. Op vrijdag 24 oktober 2014 - precies 70 jaar na die bevrijdingsactie en de moord op vier gevangen - houden Koster en Pijpers een lezing in boekhandel Donner in Rotterdam. Daarbij zijn ook één van de mannen van de Franciscusbrigade en Emile Roemer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl