nieuws

Marcel van Breda

ROTTERDAM - Hij heet Van Breda maar op de gevel staat Schmidt. Hij doet in zeevis op het Vasteland. Niet alleen voor Rotterdammers een begrip. In heel Nederland is de zaak een begrip. Maar het was de eerste keer dat ik in de serie volstrekt blanco aan de interviews begon.
Om te weten te komen wie Marcel van Breda is en waardoor hij uiteindelijk directeur en mede-eigenaar van zo’n florerend bedrijf is geworden. Op z’n minst is dat een opmerkelijk verhaal. Marcel verhaalt onderhoudend over zijn eerste twintig jaar in Rotterdam en hoe achteraf de kenmerken duidelijk zijn geworden van een jochie dat op zeer jonge leeftijd al met handel begon. Handel en keihard werken. Toen ik met hem door Lombardijen reed, waande ik met op een stadstour maar dan zonder historische gebouwen. “Hier heb ik het gras gemaaid, daar heb ik folders rondgebracht, hier links ga je naar de apotheek waar ik heb gewerkt.
Marcel van Breda heeft bijna over iedere straathoek een verhaal. In De Groot en de grote Rotterdammers een boeiende selectie daarvan. Rotterdam-Zuid van eind jaren zestig en begin jaren zeventig herleeft weer even.
Uitzending donderdag 30 oktober en 6 november om 17:20 uur.