nieuws

Rijnmond Staat Stil over de Razzia van Rotterdam

ROTTERDAM - Rotterdam is als geen andere stad in Nederland getekend en getraumatiseerd door de Tweede Wereldoorlog. Er was het bombardement van 14 mei 1940 én er was de grote razzia, op 10 en 11 november 1944.

De razzia is binnenkort precies 70 jaar geleden. In totaal 52.000 mannen werden uit hun huizen gehaald en op transport gesteld om de gaan werken voor de Duitsers.
Wim de Jager was een van hen. Zijn zoon Erik hoorde zijn belevenissen en dat van andere mannen, jongens nog in die tijd. De Jager, filmmaker van huis uit, besloot 75 getuigenissen vast te leggen: het project Reis van de Razzia was geboren.
Het levert een schat aan verhalen op. Over luizen en bombardementen, maar ook over avontuur en plezier. Over jongens die als gelouterde mannen terugkwamen uit de oorlog.
Reis van de Razzia gaat over gewone burgers, waarvan het leven plotseling op de kop stond. Wat zou u doen als....Waarom lieten zij zich allemaal meevoeren door de Duitsers?, "als makke schapen", zoals Vrij Nederland direct na de bevrijding schreef. Maar hoeveel speelruimte heb je eigenlijk als individu, onder de druk van een oorlog?
Foto1: Razzia in Hillegersberg, Le Fèvre de Montignylaan
Foto2: Wim en Erik de Jager

Website: www.stichtingreisvanderazzia.nl

De 75 interviews zijn hier te zien en te beluisteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl