nieuws

1000ste levende nierdonatie in Erasmus MC

nierdonatie.cropresize.tmp.JPG
nierdonatie.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Onlangs heeft in het Erasmus MC de 1000ste niertransplantatie met een nier van een levende donor in Rotterdam plaatsgevonden.
Woensdag 13 oktober viert het Erasmus MC de 1000ste levende nierdonatie. Tijdens de feestelijke bijeenkomst wordt ook de nieuwe informatie-DVD voor nierpatiënten en potentiële nierdonoren gepresenteerd.
Niertransplantatie met een levende donor wordt in het Erasmus MC al sinds 1981 uitgevoerd. De operatietechnieken zijn in de loop van de jaren sterk verbeterd en de donornier wordt nu door middel van een kijkoperatie of met hulp van een robot verwijderd.
Per week vinden er drie niertransplantaties plaats met een nier van een levende donor. Nierdonatie bij leven is op dit moment de meest effectieve manier om het tekort aan donornieren op te lossen.
Vanwege al deze nieuwe ontwikkelingen is er een nieuwe voorlichtingsfilm ontwikkeld voor nierpatiënten, familieleden en potentiële nierdonoren. Omdat Rotterdam een multiculturele stad is, is de film vertaald in meerdere talen.
Adriaan Surie doneerde zijn nier aan partner en nierpatiënt Martine Blekermolen.