Beroerte zorgt voor historisch boek over Schiedam

Toen Schiedammer Johan Töns in 1957 een beroerte kreeg, moest hij van de dokter gaan schrijven. Jaren later gebruikte zijn kleinzoon Fred Martin verhalen van zijn opa voor een bijzonder boek.

“Door de beroerte kon mijn opa niet meer zo goed kijken”, vertelt Fred Martin. “En ook zijn handen kon hij niet goed meer gebruiken.”

“Daarom adviseerde de dokter hem om te gaan schrijven. Dat heeft hij gedaan, al was het met frisse tegenzin. Want hij hield helemaal niet van schrijven.”

Advertenties
Hij begon kort na zijn beroerte met het overschrijven van krantenadvertenties, maar later maakten deze plaats voor zijn persoonlijke herinneringen. Dit werd onbedoeld een schat aan historisch materiaal over Schiedam.

“We hebben alles nagezocht”, vertelt zijn kleinzoon. “En de beschrijvingen bleken heel nauwkeurig.” In totaal gaat het om 26 schriften, met veel foto’s en tekeningen.


Brand Palmboommolen
Het nieuwe boek geeft een beeld van grote gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog of de enorme brand die de Kraton en de Palmboommolen in de as legde. Maar we zien ook de Schiedamse kermis en het leven van alledag.

Het boek wordt op 4 november aangeboden aan burgemeester Cor Lamers van Schiedam. Daarna verschijnt het in de winkel.

Foto: Kleinzoon Fred Martin

Deel dit artikel: