De Hef wordt grondig gerenoveerd

De Hef in Rotterdam krijgt een grote opknapbeurt. Het beweegbare deel van de oude spoorbrug wordt eind volgende maand verwijderd. Het gaat voor een renovatie naar de Merwehaven.

De renovatie duurt naar verluidt minstens een jaar. Het beweegbare deel van de Hef is 55 meter lang en 9 meter breed. Het weegt 560 ton. Hollandia uit Krimpen aan den IJssel licht het brugdeel met grote kranen tussen de twee torens vandaan.

De werkzaamheden aan het val - het beweegbare deel- kunnen niet ter plekke op de Hef uitgevoerd worden, zegt Fred Marree van de gemeente Rotterdam: "Het is niet 100% safe om daar te kunnen lopen dus het val gaat eruit. Bovendien kun je beter aan land het onderhoud uitvoeren en de torens zijn dan mooi vrij voor het onderhoudswerk. Eind volgende maand wordt het val eruit gehesen en naar de Merwehaven gebracht waar het op de kade wordt gelegd."

"De trappen moeten onderhanden genomen worden en ook de balustrades. Er wordt ook gewerkt aan de landhoofden en de rivierpijlers. Die betonnen constructies worden onder handen genomen; er wordt gekeken waar herstel moet plaatsvinden. Het is een behoorlijke klus."

De hele Hef krijg een nieuwe verflaag, zegt Marree. "De coating moet vernieuwd worden. In 1993 heeft de Rotterdamse gemeenteraad beslist dat de Hef in de mosgroene kleur van de spoorwegen moest blijven. Dus dat is de kleur van De Hef en zo zal die ook blijven." De gemeente Rotterdam gaat omwonenden en bedrijven binnekort informeren over de plannen met De Hef.

Deel dit artikel: