Nachtdieren langer op door wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur teruggezet. Natuur- en milieufederaties grijpen de ingang van de wintertijd aan om aandacht te vragen voor het vele licht in de nacht.

Het milieu, maar ook mensen en dieren, hebben daar volgens de organisaties last van. Om aan te geven hoe groot het probleem is, wordt vaak naar sterren gewezen.

Normaal gesproken zouden er ‘s nachts ongeveer 2500 sterren met het blote oog te zien zijn, maar in steden zijn dit er volgens natuurorganisaties slechts enkele.

Nachtdieren
Tijdens de ‘Nacht van de nacht’ vestigen belangengroepen hier de aandacht op door rondleidingen en ‘duistere activiteiten’. Zo vertelt natuurkenner Frans Advokaat tijdens een boottocht op het Waaltje bij Ridderkerk-Rijsoord over nachtdieren.

“De wereld wordt steeds meer overbelicht en dat is een kwalijke zaak”, zegt Advokaat. “Daardoor raken dieren in de war en sterven plantengroepen uit. Ons planten- en dierenrijk bestaat daardoor steeds meer uit algemeenheden.”

Vleermuis
Maar tijdens de rondvaart wil hij het vooral hebben over zijn fascinatie voor nachtdieren. Want waar wij door de ingang van de wintertijd een uur langer kunnen slapen, blijven nachtdieren juist een uur langer op. En dan gaat het echt niet alleen om de uil, de egel of de vleermuis.

Ook op andere plaatsen organiseren natuur- en milieufederaties in de nacht van zaterdag op zondag activiteiten. Het complete overzicht staat op de website van de Nacht van de nacht.

Foto: In steden zijn steeds minder sterren te zien (Sterren cc Tdvance)

Deel dit artikel: