ROTTERDAM

Niet alleen mensen, maar ook deze bomen worden gevaccineerd in Rotterdam

Iepen worden gevaccineerd
Iepen worden gevaccineerd © Rijnmond
Bij vaccineren denk je nu vast niet direct aan iepen, maar ook deze bomen krijgen een vaccin. De komende twee weken vaccineert Stadsbeheer Rotterdam 3 duizend iepen in de stad tegen de gevreesde 'iepziekte'.
"Dit doen we ieder jaar vanaf half mei. Door de bomen een prik te geven, zijn ze beter beschermd tegen de ziekte", vertelt bomenexpert Anton Klijnsmit van Stadsbeheer Rotterdam. De ziekte wordt veroorzaakt door een kever die vanaf de maand mei actief is en die op zijn beurt weer schimmelsporen achterlaat op de bomen. En juist door die schimmelsporen worden de bomen zo ziek dat er niets anders opzit dan ze te kappen.
Niet alleen mensen, ook bomen worden gevaccineerd
Rotterdam telt zo'n 6 duizend iepen en daar wordt de helft van gevaccineerd. "Dat heeft alles te maken met de soort. Sommige iepsoorten zijn resistent voor de schimmelsporen - dat zijn voornamelijk de jongere bomen", weet Klijnsmit. De oudere exemplaren zijn niet resistent en krijgen daarom elk jaar een zogeheten 'griepprik'.

Iepwacht

Naast de prik, controleert Stadsbeheer Rotterdam ook in de zomermaanden de bomen. Deze 'iepwacht' loopt de bomen langs en kijkt naar ziekteverschijnselen zoals vergeelde bladeren.