nieuws

Patrick S. schuift schuld naar Timothy

Farida
Farida
ROTTERDAM - Patrick S. uit Spijkenisse legt een belangrijk deel van de schuld van enkele misdrijven bij zijn vriend Timothy. "Hij nam het initiatief en ik wilde mijn maat niet afvallen", zei hij maandag tijdens het hoger beroep.

Patrick (37) zit een levenslange celstraf uit voor de moorden op Nanda Kerklaan (januari 2010, Malledijk) en Farida Zargar (augustus 2010, Mallebos). Hij kreeg de straf ook voor poging moord op een Poolse man in 2011.
Tijdens het proces in Rotterdam zweeg de Spijkenisser grotendeels. Tijdens het hoger beroep besloot hij te gaan praten: "Ik ben het zat dat mij van alles in de schoenen wordt geschoven. Ik wil ook zeggen dat ik heel veel spijt heb."

'Per ongeluk'

Patrick kwam met een andere lezing over de dood van Farida. Waar hij aanvankelijk had gezegd dat hij haar dode lichaam had gevonden, bekende hij nu haar te hebben gestoken. "Ik liep door het Mallebos te rennen en had een mes in mijn hand. Ze stond plotseling voor mij, schrok en wilde haast door mij heen gaan. We vielen en in de worsteling heb ik haar per ongeluk gestoken."
Hij had eerst bladeren over haar gelegd. Een dag later ging hij terug om haar te begraven. Een derde keer kwam hij terug om een vinger af te zagen. "Die kon ik niet vinden en toen heb ik een voet afgezaagd."
Het lichaamsdeel stopte hij in een weckfles en begroef het in zijn schuur. Advocaat Tjalling van der Goot: "Niet als trofee, maar met het plan de familie ermee te confronteren. Hij trekt een parallel met de zaak Gerrit-Jan Heijn. Mogelijk ging het om losgeld. Maar het was een onsamenhangend plan en het is er nooit van gekomen."

Malledijk

Betrokkenheid bij de dood van Nanda Kerklaan wierp Patrick verre van zich. "Ik liep met Timothy over de Malledijk en toen hoorde ik een klap. Timothy had een vrouw van de fiets geslagen met een ijzeren staaf. Hij ging er nogal 'prat' op dat hij dat had gedaan. Samen hebben we het lichaam naast het fietspad gelegd."
De rechter wilde weten hoe het slachtoffer dan 30 meter verderop in een sloot terecht was gekomen. "Dat is voor mij ook een vraag. Misschien was ze nog niet overleden en heeft ze geprobeerd hulp te halen."
Volgens Timothy was de dood van Nanda de eerste keer dat hij met geweld in aanraking was gekomen. "Daarna raakte ik in een spiraal. Ook bij andere zaken nam Timothy het initiatief en ik wilde mijn maat niet in de steek laten."

Loyaal

Zo zou Timothy in 2011 het plan hebben gehad om een Poolse man te beroven. Hij zou hem ook als eerste hebben geslagen. De rechter merkte op: "Het lijkt wel of u slachtoffer van Timothy was?" "Ik was loyaal", antwoordde Patrick.
De moeder en broer van Nanda Kerklaan zeiden ook twijfels te hebben bij de verklaring van Patrick. "Je hebt al levenslang. Je komt nu met nieuwe verklaringen, misschien wel omdat je niets te verliezen hebt."
Patrick heeft ooit tegenover een politie-informant gezegd dat hij niet twee maar vijf vrouwen heeft vermoord. "Grootspraak. Lul-verhalen", zei hij maandag. "Die kerel lokte mij uit mijn tent met grote verhalen over berovingen. Daar wilde ik iets tegenover stellen."
Deskundigen signaleren 'ernstige psycho-pathologie' bij de verdachte. Als de feiten worden bewezen dan achten zij de kans op herhaling groot en adviseren zij tbs.
Donderdag zal het hof Timothy S. gaan horen. De zaak tegen beide verdachten uit Spijkenisse wordt op 26 november voortgezet.
Foto: Farida Zargar

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl