'Maximumsnelheid A13 blijft 80 kilometer per uur'

De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie blijft voorlopig 80 kilometer per uur. Dat beloofde minister Melanie Schultz (Infrastructuur) tijdens een rechtszitting bij de Raad van State.

Schultz besloot in 2012 de maximumsnelheid op de A13 te verhogen naar 100 kilometer per uur. Dat ging tegen het zere been van de gemeente Rotterdam en Milieudefensie, die naar de rechter stapten om het besluit aan te vechten.

De rechter gaf de gemeente destijds gelijk, maar werd woensdag gedeeltelijk teruggefloten door de Raad van State. Schultz wilde weten of haar geluidsberekeningen terecht waren afgekeurd door de rechter. De Raad van State stelde de minister in het gelijk. Zij kan nu bij andere wegenprojecten in Nederland wel extra decibellen hanteren bij geluidsberekeningen.

Dat lijkt slecht nieuws voor kritische inwoners van Rotterdam-Overschie, maar volgens Schultz hoeven zij zich geen zorgen te maken. De minister zei het ''niet langer opportuun'' te vinden de snelheid op de A13 omhoog te gooien.

Reacties
Rotterdamse politici reageerden opgetogen op het nieuws dat Schultz de snelheid niet opnieuw zal verhogen. ''Dat is ontzettend positief, daar zijn we blij om'', jubelt raadslid Turan Yazir (CDA). ''Dit is natuurlijk een overwinning voor de burgers in Overschie.''

Ook Judith Bokhoven (GroenLinks) is blij. ''We hebben daar de lakens buitengehangen en uitgedeeld, om te laten zien hoe vies die straat is door de verhoging van die snelheid'', vertelt ze. ''Die lakens blijven voortaan een stuk schoner.''

Deel dit artikel: