nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Niels en Walter Peteri

ROTTERDAM - Ik ben nog maar amper over de drempel van de fabriek voor heetwaterkranen in Ridderkerk als Walter Peteri met de vraag komt die hij aan zoveel mensen stelt. "Heb jij eigenlijk al een Quooker?"
Als ik antwoord dat ik naar mijn gevoel ook best toe kan met een waterkokertje in mijn keuken, blijft het ongemakkelijk stil.
Later - na het interview - krijg ik te horen dat Walter een paar jaar geleden nog zwaar beledigd zou zijn geweest door een antwoord als het mijne. Want: "Dat is net zoiets als tegen een moeder zeggen dat ze een lelijk kind heeft."
Tegenwoordig kan hij er wat beter tegen dat niet de hele wereld gebruik maakt van de kraan waar direct kokend water uitkomt. "Ik heb nu zelfs vrienden die geen Quooker hebben", lacht hij. "Gelukkig niet zo veel", vult zijn broer Niels droogjes aan.

Krankzinnig

De Quooker, dat is de uitvinding van hun vader die een topfunctie had bij Unilever. Op een dag stapte er op het hoofdkantoor in Londen een Amerikaan binnen met een gloednieuw idee: instant soup.
"Hoe lang duurt het dan voordat die soep klaar is?", wilde Henri Peteri weten.
"Ongeveer 5 seconden", antwoordde de Amerikaan.
"Dat is toch krankzinnig!", dacht de topman van Unilever. "Ik heb in 5 seconden soep en ik ben 5 minuten bezig om een keteltje water te koken."
Zoon Niels Peteri: "En dat moment heeft eigenlijk het lot van de familie Peteri bepaald."
Niet lang na het 'soepgesprek' in Londen nam Henri Peteri ontslag bij Unilever om in zijn kelder in Rotterdam-Kralingen te gaan sleutelen aan wat in de familie lieflijk "het keteltje" werd genoemd. Voor de ontwikkeling van de kraan dacht hij drie jaar en drie ton nodig te hebben. Het werd op beide fronten tien keer meer.

Opmars

Henri Peteri overleed in 2007 en maakte de doorbraak van 'zijn' Quooker nog mee. Met zoons Niels (1960) en Walter (1963) aan het roer is Quooker anno 2014 uitgegroeid tot een bedrijf met 150 medewerkers. En zijn de kranen, die in Ridderkerk handmatig in elkaar worden gezet, bezig aan een enorme opmars door Noord- en West-Europa. "Ik maak de kranen en Walter verkoopt ze", zegt Niels Peteri over de rolverdeling binnen het bedrijf.
Smijten met geld? Dat zul je ze niet snel zien doen. "We gingen thuis vroeger niet naar de kerk, maar we hebben wel een calvinistische opvoeding gehad. Zuinigheid en hard werken, dat is ons eigenlijk met de paplepel ingegoten."

Feyenoord

De broers zijn verzot op voetbal. En dan vooral op Feyenoord. In De Kuip hebben ze door de jaren heen zo'n beetje alle vakken gezien. Van het beruchte vak S tot aan de business-seats van waaruit ze tegenwoordig een blik op het veld werpen.
Over de opvolging binnen het bedrijf wordt nog niet veel nagedacht. "We worden ouder, maar we voelen ons nog steeds jonge honden. Bij Quooker hangt eigenlijk nog steeds een pioniersspirit."