'Zwarte Piet durft niet meer over straat in Rotterdam'

Zwarte Pieten durven in sommige wijken van Rotterdam en Schiedam niet meer te komen. De agressie tegen Zwarte Piet is volgens Rob Garnier (foto) van Kostuum Verhuur Schiebroek, al een paar jaar aan de gang: "en het wordt steeds erger."

Zijn bedrijf verhuurt niet alleen kleding, maar verzorgt ook huisbezoeken van hulpsinten en pieten. "Naar sommige Rotterdamse buurten, bijvoorbeeld in Crooswijk en het oude westen, gaan we gewoon niet meer. Daar kan ik simpelweg niet instaan voor de veiligheid van de mensen, die ik pad stuur."

Uitgescholden
"In Crooswijk zijn onze Sint en Pieten uitgescholden, bedreigd en er zijn ook brandende kranten gegooid onder de auto, waarin ze op huisbezoek gingen. De dames die de wagens reden gingen toen maar rondjes rijden. Dankzij een paar potige jongens konden Sint en Piet later weer veilig naar de auto terug."

'Waar zijn we mee bezig?'
Garnier ziet niets in de oplossing van sommige collega's om personeel te beveiligen: "Nee, met beveiligers wordt een bezoekje te duur en bovendien is de lol er dan toch helemaal vanaf? Waar zijn we mee bezig? Het is gewoon een leuk kinderfeest met een figuur, die traditioneel zwart is. Het heeft niets met discriminatie of racisme te maken. Daar doen wij niet aan."

Deel dit artikel: